fallback

Испанските банки ще отделят 53,8 млрд. евро заради капиталови изисквания

Финансовите институции на Пиренеите правят всичко възможно да се отърват от проблемните активи

14:43 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Испанските банки ще отделят общо 53,8 млрд. евро, за да изпълнят новите изисквания за капиталова адекватност заради проблемните кредити за сектора на имотите, обяви централната банка на Испания, цитирана от Bloomberg.

Кредиторите ще подсигурят провизии за 29,1 млрд. евро и ще създадат капиталов буфер от 15,6 млрд. евро, след като отпишат извънредно активи за 9,19 млрд. евро до края на тази година, посочи институцията.

По-рано правителството смяташе, че общата сума ще бъде малко над 50 млрд. евро.

През февруари испанското правителство одобри наредба, задължаваща банките да приемат по-големи загуби от проблемните недвижими имоти, натрупани в балансите им след срива на имотния бум през 2008 г.

В последните месеци обаче финансовите институции правят всичко възможно да се отърват от проблемните активи и да поемат по-малки загуби от тях. Банките са готови да кредитират на 100% сделки с проблемни имоти в балансите си, както и да финансират строителството на по-перспективни проекти, въпреки че пазарът е наводнен от празни жилища.

В последно време банките в Испания се изявяват и като агенции за недвижими имоти. Те предлагат жилища на изключително ниски цени и при преференциални условия по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
fallback