fallback

Доверието сред строителите в САЩ падна до тримесечен минимум

Понижили са се и очакванията за продажбите през следващите шест месеца

13:32 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Доверието сред строителите на жилища в САЩ през април е паднало до най-ниското си ниво от три месеца насам - знак, че секторът все още се бори да стъпи на крака, предаде Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на жилищните строители / Wells Fargo през април се е понижил до 25 пункта, след като през март достигна 28 пункта. Икономистите, анектирани от Bloomberg, предвиждаха той да остане без промяна.

Близките до историческия минимум разходи по ипотеки, прирастът на населението, който би могъл да предизвика засилено търсене на жилища, и по-евтините имоти на пазара подпомагат стабилизирането на сектора на жилищните имоти.

В същото време обаче възстановяването вероятно ще отнеме време, тъй като изгледите за нова вълна от имоти под възбрана на пазара ожесточават конкуренцията при новото строителство.

Индексът, измерващ очакванията за продажбите през идните шест месеца се е понижил до 32 пункта спрямо 35 през март, докато показателят за трафика на купувачи е намалял до най-ниската си стойност за тази година - 18 пункта в сравнение с 22 през миналия месец.

Въпреки това повече от четири години след срива в жилищния сектор строителите твърдят, че има място за оптимизъм.

"Купувачите започват да усещат натиск да не изпуснат момента", коментира главният изпълнителен директор на Lennar Corp. Стюърт Милър.

"Разходите за собствено жилище на най-желаните пазари са по-ниски в сравнение с нивата на наемите", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 31.08.22 г.
fallback