fallback

ПИБ отчита засилен интерес към ипотечните кредити в левове

Тенденцията се дължи на нестабилността на еврозоната и опасенията около единната европейска валута

12:47 | 05.04.12 г. 1

Засилен интерес към ипотечните кредити в левове отчитат от Първа инвестиционна банка (ПИБ).

От една страна това е провокирано от нестабилността на еврозоната и опасенията около единната европейска валута, обясни Милка Тодорова, директор „Банкиране на дребно“ във финансовата институция. От друга страна по-добре е финансирането на сделка с имот да е в същата валута, в каквато са доходите на кредитополучателите, каза Тодорова.

По-големият интерес към ипотечните кредити в левове се е отразил и върху лихвите по тях. В момента лихвите по левовите заеми са по-изгодни от тези по евровите, посочи още експертът.

От банката отчитат, че лихвите по ипотечните кредити продължават да намаляват и вече са по-ниски от предкризисните им нива. Подобна тенденция се отчита и при цените на жилищата. 

Данни на финансовата институция, базирани на националната статистика, показват, че през последното тримесечие на 2011 г. средната пазарна цена на жилищата в България е била 887 лева за кв. м срещу 901 лева през третото тримесечие на миналата година и 946 лева година по-рано.

Пикът на жилищните цени е бил през третото тримесечие на 2008 г., показват още данните на банката. Тогава средната пазарна цена на жилищата в страната е достигала 1 418 лева за кв м.

Милка Тодорова обясни, че се обмисля създаването на ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период на изплащането. Засега банката предлага кредит с фиксирана лихва за седем години.

За Investor.bg Илона Станева, директор „Маркетинг реклама и връзки с обществеността“ в банката обясни, че резултатите от проучванията показват, че по-склонни да приемат ипотечен продукт с фиксирана лихва за целия период на изплащане са по-консервативните потребители на банкови услуги, тези над 40-45 години.

По думите й по-младите потенциални кредитополучатели предпочитат заеми с фиксиран лихвен процент за определен период от време, защото са с нагласата, че лихвите ще продължат да падат. Ако процентът е фиксиран клиентите се опасяват, че при евентуално понижение на лихвите в бъдеще ще бъдат ощетени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
fallback