fallback

Инвестициите в имоти в ЦИЕ със спад поради липса на финансиране

Наред с него липсват и подходящи продукти за инвестиции, смятат експерти

14:16 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) започнаха да се понижават след силната 2011 г., основно поради липса на банково финансиране и подходящи продукти на пазара, смятат специалисти.

Миналата година бе отчетен значителен ръст в обема от инвестирани капитали в региона, който достигна 11,2 млрд. евро. Само за последните три месеца на 2011 г. инвестициите надхвърлиха 3 млрд. евро.

По думите на Йос Тромп, директор Проучвания и консултиране в CBRE за ЦИЕ, през първите три месеца на годината са били сключени сделки за около 800 млн. евро в сравнение с над 2,5 млрд. евро за същия период година по-рано.

„През 2011 г. ЦИЕ като цяло постигна третия най-силен резултат в историята, но се приближаваме до повратна точка“, казва Тромп в своя презентация по време на брифинг, посветен на имотите, организиран от PropertyEU в Лондон.

Една от основните причини за спада на инвестиционната активност според него е липсата на финансиране.

„Липсата на финансиране започва да засяга определени пазари. В Унгария например почти няма никакво финансиране на разположение. На други пазари се намира повече финансиране, но и то става все по-рестриктивно.“

Вторият проблем е липсата на висококачествени активи, каквито инвеститорите търсят.

„Голяма част от инвентара с по-добро качество вече бе продаден“, казва той.

По отношение на отделните пазари, повечето капитали биват насочвани към Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

По думите му Централна Европа представлява около 80-100% от общите обеми в ЦИЕ. Капиталите, които отиват към Югоизточна Европа са почти незначителни.

Полша остава най-ликвидният пазар с около 50% от общия обем през 2011 г. Варшава привлича 60-70% от инвестициите в офис сегмента в региона.

Вижте интервюто на Investor.bg с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
fallback