fallback

Изграждането на нови молове на Острова се забави до нивото от 60-те години

Само един проект за нов мол се развива в момента във Великобритания

10:55 | 03.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изглед от търговския център Westfield Stratford City. Снимка: Westfield Stratford City

Темповете на развитие на проекти за нови търговски центрове във Великобритания отчетоха значителен спад през последните години, като обемът от нови проекти се понижи до най-ниското си ниво от десетилетия насам, смятат консултанти.

По данни на Cushman & Wakefield през 2012 г. в страната се очаква обем от проекти в строеж от едва 31 500 кв. м, което е най-ниското ниво от 60-те години на миналия век.

Наред с това данните сочат, че активността се съставлява основно от разширение на вече съществуващи проекти, като в тазгодишния обем влиза само един нов проект с площ от 15 600 кв. м, който отвори през февруари. Останалият обем включва девет проекта за реконструкция и разширяване.

Обемът от нови молове, който излезе на пазара миналата година, отчете ръст от 14% спрямо площите от 2010 г. Общо 276 хил. кв. м нови площи бяха добавени към пазара на Острова през 2011 г.

Тази статистика обаче също е „изкривена“ от завършването на един мащабен мол – Westfield Stratford City, който самостоятелно представлява близо 177 хил. кв. м. С тази големина той добавя 10% към общите площи в търговски центрове в Лондон,  което го прави най-големия мол в британската столица и втория по големина в страната след MetroCentre в Гейтсхед, северна Великобритания.

Наред с него през 2011 г. отвориха само два нови центъра, за разлика със средно девет нови центъра годишно в периода между 2001 и 2010 г.

За 2013 г. е планиран общ обем от площи от 170 хил. кв. м в различни части на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 09.09.22 г.
fallback