fallback

Цените на жилищата на Острова с първи ръст от 21 месеца през март

В основата на повишението са били сделките с по-евтини жилища, които временно бяха освободени от гербов налог

10:25 | 02.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания отбелязаха първото си повишение от 21 месеца насам през март, след като купувачите излязоха на пазара, за да се възползват от изтичащото данъчно облекчение.

Средната цена на жилищата в Англия и Уелс се е повишила с 0,2% спрямо предходния месец. Ръстът на цените в Лондон обаче остава основен двигател на повишението на цените в цялата страна, предаде Bloomberg, като цитира данни на Hometrack.

Ръстът, който е първият от юни 2010 г. насам, е най-голям в столицата (0,5%), като само в 4 от 10-те района, следени от Hometrack, има понижение.

Отчетеното покачване се дължи на интереса на купувачите към жилищата под 250 хил. паунда, сделките с които бяха освободени от гербов налог до края на март. Експерти обаче се опасяват, че ефектът от данъчното облекчение е краткотраен и в следващите месеци се очакват нови спадове на пазара.

Едно от доказателствата за затихването на активността на пазара на имоти е броят на новите купувачи, регистрирани в агенциите за недвижими имоти. През март новите участници на пазара са се увеличили само с 4,4% спрямо февруари, когато броят им скочи с 18% - най-сериозното повишение от пет години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
fallback