fallback

Хонконг ще строи жилища само за местните, за да охлади цените

Новият ръководител на града предприема мерки за строеж на жилища за средната класа

16:25 | 29.03.12 г.

Новоизбраният ръководител на изпълнителната власт в Хонконг Люн Чун-ин има планове за пилотен проект за строеж на жилища за средната класа, предназначени само за хора с постоянно жителство в града, предаде Reuters.

Целта е да се охладят нарастващите цени на имотите, които предизвикаха публично недоволство срещу неограничените продажби на чуждестранни купувачи.

Люн, който ще поеме поста си на 1 юли, обяви, че идеята е държавата да продава парцели само за проекти, които са изцяло предназначени за жители на Хонконг.

Правителството притежава цялата земя в града и я продава на базата на дългосрочни договори за наем.

В същото време той подчерта, че целта му не е да подтисне цените на частните жилища или пък на наемите.

Ниските лихви, поддържани благодарение на обвързаността на хонконгската валута с щатския долар, доведоха до наплив на "горещи пари" на прочутата със своята отвореност икономика на града, като по-голямата част от тези средства отидоха в сектора на недвижимите имоти.

За да се пребори със спекулата на пазара, Хонконг въведе специален държавен налог, който достига до 15% при бърза препродажба на жилища. Централният финансов орган на Хонконг също започна да изисква от кредиторите да правят първоначална вноска от 50% при покупка на жилища, струващи над 1,94 млн. щатски долара.

Неотдавна финансовият секретар на специалния административен район Джон Цан изрази загриженост пред парламента, че  цените на имотите в Хонконг могат да прегреят поради ниските лихви.

"Не бихме се поколебали да въведем още мерки, за да предотвратим повторно прегряване на имотния пазар", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
fallback