fallback

Отчита се понижение в усвояването на офиси в Европа в края на 2011 г.

Офис пазарът в ЦИЕ обаче бележи 21% ръст в усвояването през последното тримесечие на миналата година

12:55 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Усвояването на офис площи в Европа се понижи с 2% на тримесечна база през последното тримесечие на 2011 г., казват експерти.

По данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) със спада общият обем на наетите площи за периода на континента е достигнал 2,9 млн. кв. м. Това представлява спад от 9% на годишна база.

Като основна причина за понижението от компанията посочват влошеното доверие на бизнеса и повишената несигурност през втората половина на миналата година.

Въпреки това някои пазари остават все още предпочитани от страна на наемателите. Общо 15 от включените 24 установени европейски пазари в индекса на компанията отчитат ръст в нивата на усвояването в сравнение с предходната година. Сред тях се открояват пазарите в Мюнхен и Люксембург.

Всички пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включени в доклада, отчитат ръст в търсенето на офис площи през 2011 г. В резултат на това общият обем на усвояването в региона се е повишил с 21% в сравнение с 2010 г. Най-активните пазари в сравнение с третото тримесечие са били Москва, Прага и Будапеща.

Наред с тях някои второстепенни и треторазрядни дестинации също започват да влизат във фокуса на наемателите, които се опитват да повишават ефективността на своята дейност чрез офшоринг, аутсорсинг и друг вид изнесени дейности.

Спад в активността отчита пазарът в Брюксел, където през последното тримесечие бяха отдадени 124 хил. кв. м, или значително под средното десетгодишно ниво. Въпреки това наемният сентимент отчете леко подобрение през вторите шест месеца на годината. Поради отсъствието на спекулативни проекти в централната градска част се очаква предлагането да се понижи през 2012 г., въпреки че процесите по преструктуриране във финансовия сектор биха могли да доведат до повишение на предлагането на първокласни площи на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
fallback