fallback

Призовават за въвеждането на ипотечни тръстове за инвестиции в имоти на Острова

Експерти смятат, че с тези тръстове ще се засили ликвидността на британския пазар на дългове, свързани с имоти

17:14 | 21.03.12 г.

Лидери от сектора на имотите във Великобритания призовават правителството да въведе ипотечни тръстове за инвестиции в имоти като начин да се засили ликвидността на пазара на дълговете, свързани с имоти, което би подпомогнало банковото кредитиране, предаде онлайн изданието propertyeu.info.

Фил Никлин, който е съветник на правителството по въпросите за фондовете за имоти от въвеждането им през 2007 г., вярва, че има сериозни шансове в британския бюджет да бъде включен консултативен документ за въвеждането на ипотечни тръстове за имоти.

"Ипотечните тръстове за имоти са добре развити в САЩ. Ако бъдат въведени във Великобритания, те биха могли да поемат съществуващи банкови кредити, като по този начин ще освободят капацитет за отпускането на кредити и евентуално ще осигурят нов източник на капитал за ипотечния пазар", посочва той.

В САЩ има 27 ипотечни тръстове за имоти с обща пазарна стойност от около 30 млрд. долара.

Робърт Форт, партньор и шеф на отдела за инвестиционни изследвания в консултантската компания Gerald Eve, смята, че като се имат предвид натрупаните дългове, които продължават да съществуват във Великобритания и се очаква да достигнат пикови равнища през идните няколко години, въвеждането на ипотечни тръстове за имоти би се отразило чудесно на имотния сектор в страната.

"Ликвидният пазар на имотни дългове е от изключителна важност, особено що се отнася до финансирането на строителството, а ипотечните тръстове за имоти биха могли да изиграят сериозна роля това да се случи, като освободят капитал чрез управлението на "лоши" имоти по един по-ефективен начин", посочва Форт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 19.08.22 г.
fallback