fallback

На Острова ще пълнят хазната с по-висок данък върху сделките с луксозни имоти

Очакваните по-високи приходи от гербовия налог върху сделките с луксозни имоти ще се пренасочат към бизнеса

11:35 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Очаква се днес финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн да предложи значително орязване на данъците, плащани от бизнеса и домакинствата с ниски и средни доходи, съобщи FT.

Британското правителство планира също така да намали данъчната ставка за най-богатите от 50% на 45%, но да увеличи облагането за сделките с луксозни имоти, както и да затегне контрола върху схемите за избягване на данъците.

Финансовият министър ще предложи въвеждането на 7% гербов налог за сделките с имоти на стойност над 2 млн. паунда, съобщават запознати с бюджетния процес. Решението се основава на данни, според които продажбите на жилища на стойност над 5 млн. паунда в Лондон са скочили с 98% в първите 11 седмици на годината до 723 млн. паунда.

В момента най-високият гербов налог е в размер на 5% за сделките с имоти над 1 млн. паунда, припомня изданието.

Освен промяната на ставката, правителството на Великобритания планира да затегне и контрола върху схемите за избягването на плащането на гербовия налог. Това ще доведе до сериозен ръст на приходите в хазната.

Част от допълнително събраните приходи от по-високия гербов налог върху сделките с луксозни имоти ще бъдат директно пренасочени към бизнеса.

Запознати посочват, че Джордж Осбърн планира да намали корпоративния данък до 24% през април. Засега обаче няма официален коментар от британското финансово министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
fallback