fallback

Пак строителна атака срещу спортната база на НСА край Несебър

Работата на междуведомствената работна група, която трябваше да предложи законови изменения за спасяването на базата, се бави

16:07 | 19.03.12 г.

Строителни машини са разрушили пътя до пристанището и част от електропреносната мрежа, както и са изсекли дървета на територията на учебната база по водни спортове на Националната спортна академия (НСА), съобщи за Investor.bg доц. Христо Константинов, който ръководи катедрата „Водни спортове“ в спортната академия.

Доц. Константинов обясни, че върху терена на НСА са предприти мащабни изкопни действия, които той определи като самоуправство.

Още сутринта Нова телевизия съобщи, че освен прокопаното трасе охраната на спортната база е намерила колчета и очертания върху терена, които полагат основите на нов хотел край морето. Работата на машините е била прекъсната от органите на реда, но според доц. Константинов прокопаният терен представлява реална свлачищна зона.

Въпросният терен с площ 6 дка е реституиран през 2008 г. Веднага са изработени подробни устройствени планове и са издадени разрешения за строеж на хотели. НСА е подала жалби, които са били отхвърлени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол-Бургас. Районната прокуратура в Несебър обаче е провела разследване, след което е заключила, че реституцията е незаконна, поясни доц. Константинов, като допълни, че делото за терена продължава.

Доц. Константинов освен това съобщи, че при разследване на бургаската прокуратура е установено, че има незаконна реституция при още 11 имота, които се намират на територията на спортната база. По думите му всеки момент се очаква прокуратурата в Бургас да повдигне обвинения за реституирането на други 12 имота.

Доц. Христо Константинов припомни, че битката за спортната база на НСА край Несебър се води вече повече от 10 години. По думите му на базата на документи с невярно съдържание е извършена реституция, за която и в момента разследванията продължават, а в схемата са участвали общината в Несебър, дирекцията по кадастъра в Бургас, поземлената комисия и районния съд в Несебър.

Заради съмнителната реституция през 2011 г. беше задържан председателят на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, припомни доц. Константинов. Вълков се опита да продаде терен с площ 12 дка, реституиран уж на наследници на собствениците, а в последствие прехвърлен на неговата майка.

Земята и базата

Имот с площ 600 дка в местността Акротирия край Несебър е отделен за училищен фонд с протокол от 1912 г., утвърден с царски указ, а през 1923 г. цялата местност е определена за училищен фонд.

През 1959 г. на НСА, тогава ВИФ ”Г. Димитров, е предоставен терен за изграждане на учебната база, като са съставени и актове за държавна собственост. През 1977 г. с решение на Комисията по земята е предоставена допълнително земя за разширяване на вече съществуващия учебен и спортен комплекс на министерството на образованието, част от който е и учебната база на спортната академия.

В периода 1979 — 1985 г. е одобрен кадастрален план на гр. Несебър, в който са включени и държавните земи, предоставени на образователното министерство, включително и учебната водна база на НСА, като в посочения кадастрален план е нанесена дори и оградата на учебната база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
fallback