fallback

Цените на жилищата в САЩ с първи ръст от 18 месеца

Темпът на продажбите на имоти в Щатите продължава да се ускорява

16:09 | 15.03.12 г.

За първи път от 18 месеца насам цените на жилищата в САЩ са нараснали през февруари, показват резултатите от изследване на компанията за недвижими имоти RE/MAX.

Със средна цена от 171 881 долара за жилище в 53-те американски градове, наблюдавани от компанията, цените като цяло са нараснали с 1,1% през февруари спрямо същия месец на 2011 г. Спрямо януари повишението е с 1,4%, показват данните.

Продажбите на жилища в САЩ през февруари бележат още по-сериозно покачване - с 8,7% на годишна база и с 8,1% в сравнение с януари.

Като се има предвид положителната тенденция при този показател за последните осем месеца, изглежда че 2012 г. ще бъде доста силна, посочват експертите.

Средната продължителност на престой на пазара на имотите, продадени през февруари, е 103 дни, като тя остава непроменена спрямо януари и в сравнение с февруари 2011 г. Само през два месеца от миналата година този период е бил под 90 дни - юли и септември.

В резултат на по-слабата активност при възбраните запасите от жилища на американския пазар продължават да намаляват за 20-ти пореден месец, като обемът им е с 22,4% под нивата през февруари 2011 г. и с 0,8% по-малко от януари.

При сегашното темпо на продажби запасът от жилища на пазара в САЩ би се продал за 6,6 месеца в сравнение със 7,3 месеца през януари и 9,3 месеца година по-рано. За балансиран пазар между купувачи и продавачи се смята такъв със запаси за шест месеца.

Потребителското доверие изглежда също се подобрява, а рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, комбинирани с благоприятните цени на жилищата, привличат купувачи и инвеститори, които търсят изгодни възможности за вложения.

"Всички данни сочат,  че може да се очаква много активен сезон на продажби през пролетта и лятото на тази година, което е страхотна новина за възстановяването на жилищния пазар", обяснява главният изпълнителен директор на RE/MAX LLC Маргарет Кели.

"С покачването на продажбите през последните няколко месеца очакваме обрат при цените на жилищата и изглежда това вече се случва", допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 15.03.12 г.
fallback