fallback

Процесът по налагането на възбрани върху жилища в САЩ пак се ускори

Повече собственици са получили съобщения за неизпълнение на дълговете им през февруари спрямо януари

14:37 | 15.03.12 г. 1

Броят на американците, които са получили съобщения за неизпълнение на дълговете им, е нараснал през февруари спрямо януари, а процесът по налагането на възбрани явно отново се е задвижил, съобщи Ройтерс.

Собствениците на близо 59 хил. жилища в САЩ са получили съобщения за забава на плащанията през миналия месец, което е с 1% повече спрямо януари, но със 7% по-малко спрямо февруари миналата година, показват данни на RealtyTrac.

В някои от американските щати обаче съобщенията през февруари са били с 20% повече спрямо февруари миналата година. Сред тях са Хаваите, Флорида и Масачузетс.

Като цяло наложените възбрани върху жилища в САЩ са намалели през февруари с 2% на месечна база и с 8% на годишна база до 206 900.

Има обаче известно ускоряване на темповете при налагането на възбрани, тъй като процедурите за някои жилища, застинали от месеци, вече се придвижват бързо.

Дейностите по налагането на възбрани в онези щати, където документацията минава през съдилищата, са отбелязали скок с 24%. В останалите щати обаче, където съдебните власти не са намесени в процеса, активността по налагането на възбрани е намаляла, особено след разкриването на автоматичната обработка на документацията.

Статистиката сочи обаче, че банките са отнели по-малко жилища през февруари. Принудително отнетите имоти са намалели с 4% спрямо януари и с 1% спрямо февруари 2011 г.

Директорът маркетинг и комуникации в RealtyTrac Дарън Блумкист посочва, че като цяло данните показват, че процесът по налагането на възбрани върху жилища на затруднени собственици се ускорява. От компанията обаче отбелязват регионални различия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 29.08.22 г.
fallback