fallback

Отчита се оживление на инвестициите в хотелиерския бранш

Великобритания е била най-ликвидният пазар в Европа, Близкия Изток и Африка за 2011 г., според глобален консултант

08:38 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Миналата година беше още една активна година както за инвеститорите, така и за хотелиерите в Европа, Близкия Изток и Африка, въпреки нарастващата несигурност около кризата в еврозоната през второто полугодие.

Това показват резултатите от изследване на Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от онлайн изданието Property Magazine. 

В края на 2011 г. обемът на инвестициите в хотелиерския сектор в региона достигна 8,1 млрд. долара, или с 5% над нивата от 2010 г.

"През 2011 г. на пазара се засили стремежът към качество. Цените на първокласните имоти във водещите градове достигнаха рекордни нива. Инвеститори от Близкия Изток и Азия, основно богати физически лица и държавни фондове за инвестиции, придобиха големи хотели в региона, въпреки високите цени и ниската възвръщаемост", посочва Джонатан Хъбард, главени изпълнителен директор на Jones Lang LaSalle Hotels за Северна Европа.

През миналата година беше отчетен ръст в стойността на портфейлните сделки с 16% спрямо 2010 г. Резултатът беше засилен от продажбата на два портфейла от хотели - Mint и InterContinental в Европа, на цени съответно от 698 млн. и 450 млн. евро.

Според Кристоф Херле, главен изпълнителен директор на Jones Lang LaSalle Hotels за континентална Европа, въпреки по-добрия ръст при портфейлните сделки през годината по-голямата част от сделките са били за единични активи, като делът им е 60% от общите инвестиции в хотели през 2011 г.

Около 78% от всички сделки са на цени под 50 млн. евро, като само 3% са тези с цени над 200 млн. евро, показват данните на компанията.

Най-ликвидният пазар в Европа, Близкия Изток и Африка отново е бил Великобритания, като общата стойност на сделките там към края на 2011 г. е 2,9 млрд. евро. Франция е на второ място с 1,1 млрд. евро, следвана от Германия с около 800 млн. евро.

Една от трайните тенденции за 2011 г. е нарастващият обем на сделките за преструктуриране на дългове. Много финансови институции, особено във Великобритания и Ирландия, започнаха да преразглеждат балансите си и да продават активи, за да подобрят капиталовите си позиции. 

Очаква се примерът на тези две държави да бъде последван и от други страни в Европа на фона на нарастващия натиск от европейските и националните институции върху банките да увеличат капиталовата си адекватност.

От Jones Lang LaSalle прогнозират, че обемът на сделките с хотели в Европа, Близкия Изток и Африка ще остане стабилен на ниво от около 8,1 млрд. евро през 2012 г. Пазарът на инвестиции в хотели ще се радва на продължителен ръст при продажбите, предизвикани от задлъжнялост. В частност се очаква засилване на продажбите на дългове, особено на вторичните пазари.

Държавните инвестиционни фондове и богатите физически лица ще продължат да купуват качествени активи във водещите градове. Тези заможни инвеститори не са изложени до такава степен на финансови затруднения, както други институции, и имат предимството да са способни да получат финансиране от банки в родните си държави.

"Онова, което би могло да отслаби активността при инвестициите в хотели е продължаващата дългова криза. Цялостната несигурност направи инвеститорите по-предпазливи и това се очаква да продължи, докато европейските политици не възстановят стабилността и доверието в европейските пазари", посочва Херле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 01.09.22 г.
fallback