fallback

Качеството на активите е най-важно при избора на алтернативни имотни инвестиции

Инвеститорите се интересуват от традиционни непублични фондове за имоти, както и джойнт венчъри, фондове за дългове за имоти и инфраструктурни фондове

13:27 | 13.03.12 г.

Качеството на базовите активи е основният двигател на инвестиционните стратегии що се отнася до непубличните фондове за имоти, смятат инвеститори, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Интересът към алтернативни продукти, като джойнт венчърите, клубните сделки, фондове за дългове за недвижими имоти и инфраструктурните фондове, нараства на фона на продължаващата икономическа нестабилност.

Инвеститорите обаче все още внимателно обмислят активите преди да решат в какъв тип алтернативните продукти ще инвестират.

"Алтернативните продукти определено се следят от инвеститорите. Но фактът, че те се фокусират основно върху базови активи е интересен. Той показва къде всъщност действително са съсредоточени приоритетите им", посочва изпълнителният директор на INREV Матиас Томас.

От INREV подчертават необходимостта от по-голяма яснота за по-доброто разбиране на разнообразието от нелиствани продукти. И въпреки че джойнт венчърите и клубните сделки не са нещо ново, витае схващането, че те са сравнително неразбираеми.

Освен това нарастващият интерес към тези продукти би могъл да предизвика дисбаланс на пазара. Все повече от големите фирми решават да се включат в джойнт венчъри, които се смятат за благоприятни от гледна точка на по-големия контрол и по-добрата координация между съинвеститорите.

В същото време традиционните непублични фондове за имоти също продължават да са популярни. Близо 36% от участниците в неотдавнашен семинар, организиран от INREV в Кан, прогнозират, че инвеститорите ще ги избират като предпочитан метод за експозиция към имотите през 2013 г.

В същата анкета джойнт венчърите и клубните сделки са избрани едва от 20% от запитаните.

Един от основните проблеми при джойнт венчърите е липсата на експертиза. Над 40 на сто от участниците в семинара посочват това като основен недостатък за инвестиции в тези продукти.

Това е проблем, който е валиден и за много други типове алтернативни продукти. Засиленият напоследък интерес към алтернативните инвестиции хвана много мениджъри неподготвени и им попречи да осигурят на инвеститорите задоволителни данни за движението и представянето на продуктите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 31.08.22 г.
fallback