fallback

Цените на жилищата на Острова на най-високо ниво от 19 месеца

Британците се решават на сделки заради скорошното изтичане на крайния срок за прилагането на временни данъчни облекчения

11:15 | 13.03.12 г.

Индексът за цените на жилищата във Великобритания, изчисляван от Кралския институт на сертифицираните оценители на недвижими имоти (RICS), е достигнал най-високото си ниво от 19 месеца през февруари, предаде Bloomberg.

Според експертите повишението се дължи на факта, че много купувачи са се решили да сключат сделка преди да изтече кризисното данъчно облекчение – временното отпадане на данъка при сделки с жилища под 250 хил. паунда, който се плаща еднократно при покупка на жилище.

През миналия месец индексът на института се е покачил с 3 пункта спрямо предходния до -13 пункта, което е най-силното му представяне от юли 2010 г.

Въпреки временният фактор, който засилва активността на британския пазар на имоти, по-добрите очаквания за икономиката са се отразили позитивно на дългосрочните прогнози на института.

Индексът за прогнозите цени за следващите три месеца се покачва до 0 пункта през февруари в сравнение с -14 пункта през януари, а очакванията за следващата година нарастват до 11 пункта от -4 пункта, като това е първата стойност над 0 от близо две години.

От RICS посочват, че членовете на организацията вече не очакват цените на жилищата да падат и прогнозират ръст и при сделките, допълва вестник Guardian.

Въпреки че показателят за очакваните продажби остава без промяна на равнище от 20 пункта, индексът, който се изчислява на базата на запитванията от страна на нови купувачи и отразява търсенето на имоти, нараства до 3 пункта от -7 пункта, а показателят за продажбите на оценител бележи леко повишение от 15,7 пункта до 16 пункта.

Според експертите от института общата обстановка на жилищния пазар във Великобритания остава като цяло без промяна, въпреки че Лондон продължава да се откроява като особено активен пазар на имоти.

Индексът за цените в британската столица през февруари е на ниво от 53 пункта. Най-слаби са индексите на цените на жилищата на института в Западен Мидландс и Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 07.09.22 г.
fallback