fallback

Картината на пазара на труда в САЩ вдъхва надежди за жилищния сектор

Безработицата при най-голямата група потенциални купувачи - от 25 до 34 г., намалява, а заетостта в строителството расте

09:22 | 13.03.12 г.

Официалните данни за пазара на труда в САЩ за февруари вдъхнаха оптимизъм за жилищния сектор, пише Forbes.

Картината става все по-добра за хората на възраст между 25 и 34 години. Заетостта в строителния сектор пък набира скорост паралелно с общия ръст на създадените работни места.

Възрастта между 25 и 34 г. е ключов момент, когато много хора създават семейства и си купуват собствено жилище. По време и след рецесията формирането на домакинства в тази възрастова група отбеляза понижение, а по-голям дял отвсякога живееха с родителите си или с други хора, вместо да наемат самостоятелно жилище или да си купят собствен дом.

Тази група от населението предпочиташе да изчака със създаването на семейство и закупуването на жилище, докато не се убеди, че ситуацията на пазара на труда се подобрява.

Безработицата и делът на заетите сред тази група са ключови показатели за търсенето и собствеността на жилища, отбелязва изданието.

През февруари безработицата при хората на възраст между 25 и 34 г. се понижи до 8,7% от 9% през януари, което е най-ниското равнище от три години насам. Безработицата като цяло за САЩ остана стабилна на ниво от 8,3%.

Рецесията удари младите особено тежко: безработицата сред тях достигна рекордните за Страната на неограничените възможности 10,6%. През февруари 74,7% от хората на възраст между 25 и 34 г. са имали работа, а останалите са били безработни или извън трудовия пазар поради обучение, нежелание да си търсят работа или други причини, срещу 73,9% преди година.

Заетостта в строителния сектор е в сърцето на цикъла, свързващ работните места и жилищния пазар. Търсенето на жилища води до повече работни места в строителството и свързаните индустрии, а повечето работни места означават повече доходи и търсене на жилища. Ръстът при заетостта в строителството е ключов показател за това дали този цикъл върви в спирала надолу или се движи нагоре.

През февруари заетостта в строителния сектор нараства с 2,5%, като изпреварва общия месечен ръст на заетостта, който е 2,2%. От една година насам темпото на заетост в сектора се движи паралелно с общия ръст на заетостта.

Делът на строителството в общата заетост обаче продължава да е на исторически ниски нива, след като рязко се сви през 2007-2009 г. През февруари той е 4,2% от общата заетост в сравнение с 5,7% по време на жилищния бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 03.09.22 г.
fallback