fallback

Инвеститори от Близкия изток движат глобалния пазар на имоти

През 2011 г. те са се възползвали от продължаващото търсене на имоти на редица световни пазари, за да продадат активи, придобити през последните години

18:00 | 12.03.12 г.

Инвеститорите от Близкия изток са били най-активните участници на глобалния пазар на недвижими имоти през 2011 г.

Също както през 2010 г. Катар остава основен износител на капитал от региона, пише в доклад на Jones Lang LaSalle за трансграничните инвестиции в бизнес имоти, цитиран от онлайн изданието zawya.com.

През 2011 г. инвеститорите от Близкия изток са се възползвали от продължаващото търсене на имоти на редица световни пазари, за да продадат активи, придобити през последните години, и да възвърнат капитал за местните си икономики.

Въпреки че близкоизточните инвеститори остават нетни купувачи с трансгранични сделки на стойност 4,5 млрд. долара, има и значително повишение на продажбите им през миналата година, както при суверенните инвестиционни фондове, така и при частните инвестиционни фондове.

Според експертите това е отражение на нарастващата значимост на частните инвестиционни фирми през последните години, като тези групи са все по-активни търговци на недвижими имоти.

Другата движеща сила за продажбите е решението на някои от най-големите суверенни инвестиционни фондове в региона да активизират управлението на портфейлите си, включително чрез продажби на активи, които не са смятани за ключови.

Инвеститорите от Близкия изток продължават да предпочитат "зрелите" пазари в Европа и Северна и Южна Америка, като много малка част от тях се насочват към Азиатско-тихоокеанския регион. Нараства интересът на близкоизточните инвеститори към сделки с имоти в Канада и Аржентина, както и в САЩ и държави в Европа.

Великобритания като цяло и в частност Лондон остават водещата дестинация за инвестиции от Близкия изток през миналата година, въпреки че вложенията на този пазар спадат с 8% до 2,4 млрд. долара за сметка на покупки на други европейски пазари като Франция, Германия, Испания, Унгария, Италия и Холандия.

Офисите продължават да са предпочитани активи за инвестиции. Сегментът е привлякъл 42% от всички трансгранични инвестиции от арабски инвеститори през 2011 г.

Има и няколко големи сделки при хотелите, благодарение на които общият дял на сектора в трансграничните сделки от близкоизточни инвеститори достига 39% през 2011 г.

Освен Катар, активни инвеститори през 2011 г. са били суверенни инвестиционни фондове от Кувейт и Абу Даби, наред със саудитски и ливански частни компании.

За 2012 г. от Jones Lang LaSalle очакват обемът на сделките да запази нивото си от 2011 г., като инвеститорите от Близкия изток ще продължат да играят активна роля на глобалния пазар на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 09.09.22 г.
fallback