fallback

Капиталът за инвестиции в имоти по света с 6% спад за 6 месеца

Общо 33% от него е предназначен за имоти в азиатско-тихоокеанския регион

13:57 | 12.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Капиталът на разположение за инвестиции в бизнес имоти по света се е понижил с 6% през последните шест месеца до 298 млрд. долара, смятат специалисти.

Този спад се дължи на понижение от 12% в заемния ресурс в сектора, който взе превес над ръста от 4% в инвестиционния капитал, насочен към пазара на имоти. Средното съотношение на дълга спрямо стойността на финансирания имот се е понижило до 54% от 58% за същия период, се казва в проучване на консултантската компания DTZ.

Общият обем наличен капитал се е понижил, тъй като инвестиционните фондове за имоти са започнали да експлоатират наличния си капитал, оползотворявайки вече привлечените средства. Това бе само отчасти компенсирано от повишение в набраните средства, които са нараснали от 30 до 53 млрд. долара.

Според компанията през последните шест месеца се забелязва ръст на трансграничните инвестиции, насочени към азиатско-тихоокеанския регион, както и към Европа, Близкия Изток и Африка. Азия и Тихоокеанския регион остават популярни, като 33% от инвестициите там идват от инвеститори извън него. Този дял се сравнява с 19% в Европа, Близкия Изток и Африка и 8% в Северна и Южна Америка.

САЩ и азиатско-тихоокеанският регион представляват 64% от общия обем от капитала, предназначен за инвестиции в бизнес имоти, наличен в момента. Това не е учудващо, тъй като в тях се намират голяма част от най-атрактивните пазари на имоти, според индекса на DTZ за справедливата стойност на имотите. Въпреки това все още не се забелязва очакваният спад в обема от капитали, насочени към Европа, Близкия Изток и Африка, въпреки че тези пазари са загубили част от своята привлекателност.

От компанията посочват, че наличният капитал може да е застрашен от риск, тъй като много от фондовете са създадени преди 2009 г. и сега са близо към края на своя инвестиционен период. Това важи в особена сила специално в контекста на очакванията на специалистите, че фонд мениджърите ще търсят начини да оползотворят капитала, вместо да го върнат на инвеститорите, което би застрашило техните приходи от управление на средствата.

В доклада се посочва, че общо 55% от „застрашения капитал“ е в ръцете на опортюнистични фондове. Очакванията са, че най-атрактивните възможности за реализация на тези капитали ще дойдат от продажби на банкови портфейли, най-вече от Европа. Предвид по-широкия им инвестиционен фокус, от компанията смятат, че опортюнистичните фондове ще се стремят да придобиват банкови портфейли, особено с оглед на прогнозирания пик на кредити, чийто матуритет настъпва през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 13.09.22 г.
fallback