fallback

Рекорден брой възбрани върху църковни имоти в САЩ

Много банки вече не са склонни на снизхождение към затруднените религиозни организации, чиито заеми обикновено са изцяло дължими на падежа

13:27 | 09.03.12 г.

Банките масово налагат възбрани върху църковни имоти в САЩ, след като търпението им към религиозните учреждения в неплатежоспособност започна да се изчерпва, сочат нови данни, цитирани от Reuters.

Ръстът е поредната вълна от изземвания на имоти, предизвикана от финансовия срив през 2008 г., твърдят анализатори, като посочват, че много банки вече не са склонни на снизхождение към затруднените религиозни организации.

От 2010 г. са продадени 270 църкви поради неплатежоспособност по заемите, като 90% от продажбите са резултат от предизвикани от кредиторите възбрани, според данните на компанията за информация в сектора на недвижимите имоти CoStar Group.

През 2011 г. от банките са продадени рекордните 138 църкви в сравнение с едва 24 продажби през 2008 г. и едва няколко през предходното десетилетие. В същото време няма признаци темпото на възбраните да се забавя, посочват от CoStar.

Повечето от продадените имоти са закупени от други църкви, като най-висок е процентът на тези продажби в щатите Калифорния, Джорджия, Флорида и Мичиган, които бяха най-тежко ударени от кризата с възбраните.

Неплатежоспособността при църквите е различна от възбраните върху жилищните имоти. Повечето въпросни заеми не са 30-годишни ипотеки, а търговски заеми, чийто падеж обикновено настъпва след пет години, като тогава трябва да бъде изплатена цялата сума.

Много често банките рефинансират подобни заеми при настъпването на падежа. Все по-често обаче те не са склонни да го правят поради натиска от регулаторните органи да изчисят балансите си.

Факторите, водещи до бум при възбраните върху църкви, звучат познато за много частни собственици на жилища, прогонени от имотите си през последните години. По време на имотния бум много църкви взеха допълнителни заеми за преоборудване или разширение.

След финансовия срив много от хората, посещаващи църквите, загубиха работата си, което доведе до спад на даренията, като в същото време намаляха и цените на църковните сгради.

В САЩ има над 300 000 църкви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 18.08.22 г.
fallback