fallback

Огромна „кредитна пропаст“ зее пред пазара на бизнес имоти в САЩ

Кредити за 1 трлн. долара ще трябва да бъдат рефинансирани през следващите три години в САЩ

13:01 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Ню Йорк. Снимка: sxc.hu

Обемът от капитал, необходим за финансиране на пазара на бизнес имоти в САЩ, ще бъде огромен с настъпването на матуритета на кредити за 1 трлн. долара през следващите три години, коментират специалисти.

Общо 77% от кредитите, отпуснати по време на бума на пазара, няма да могат да бъдат рефинансирани, смята Майкъл Боксър, партньор в инвестиционната компания Ramius LLC, цитиран от Bloomberg.

Това ще остави огромна пропаст, която ще трябва да бъде запълнена, смята Боксър, който оглавява звеното за недвижими имоти в базираната в Ню Йорк компания, която управлява активи за 10,3 млрд. долара. Общо 2 млрд. от тях са имоти или активи, свързани с пазара на имоти.

Въпреки че инвестиционното доверие относно пазара на кредитиране на бизнес имоти е на най-високото си ниво от май насам, стойностите на имотите са все още на 42% под нивата от 2007 г. Това прави рефинансирането на кредитите изключително трудно.

Кредиторите, които са отлагали неизбежното през последните години, са по-готови да признаят загуби и да продадат кредитите на загуба с подобрение на бизнеса в други банкови сектори, смята Боксър.

Доходността на висококачествените бизнес имоти е от порядъка между 9% и 11% в сравнение с доходност от 2% от 10-годишни държавни облигации в САЩ.

Емисиите на ипотечни облигации, които „пакетират“ пул от кредити, обвързани с търговски центрове, небостъргачи и хотели, се предвижда да се увеличат до 45 млрд. долара тази година от 28 млрд. долара през 2011 г. Това е спад от рекордните 232,5 млрд. долара през 2007 г. при замръзването на кредитния пазар.

Пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти се сви значително. „Тези купувачи са толкова опарени, те са или отстранени или много боязливи“, казва Боксър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
fallback