fallback

Фонд за имоти с активи за 7 млрд. евро се изтегля от ЦИЕ

Aerium Finance ще продаде активи за 400 млн. евро, за да се концентрира върху дейността си в Западна Европа и Турция

12:51 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Един от търговските центрове на компанията в Чехия. Снимка: Aerium Finance

Базираната в Лондон компания за инвестиционен мениджмънт Aerium Finance, която управлява редица фондове за имоти, реши да се изтегли от пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), за да се фокусира върху своите основни пазари.

Компанията смята да продаде имоти за 400 млн. евро в региона, за да се концентрира върху дейността си във Великобритания, Франция, Люксембург, Швейцария, Германия и Турция, пише PropertyEU.

Aerium Finance, която управлява активи за 7 млрд. евро, очаква програмата по продажбата да бъде финализирана през следващите шест до девет месеца, съобщи създателят и изпълнителен директор на компанията Франк Руими по време на конференцията за имоти Mipim, която се провежда в момента в Кан.

Сред активите, които ще бъдат предложени за продан, са редица търговски центрове с основни наематели Tesco и Carrefour, разположени в Полша, Словакия и Чехия.

Миналата година компанията използва кредит на стойност 180 млн. евро, отпуснат от Deutsche Pfandbriefbank, за да рефинансира имотите. Те заемат обща площ от 247 хил. кв. м и се състоят от три хипермаркета и два търговски центъра в Чехия, четири търговски центъра в Полша и четири хипермаркета в Словакия.

От 2003 г. насам компанията е създала 12 фонда за имоти. Някои от тях бяха продадени през 2007 г., генерирайки вътрешна норма на възвръщаемост между 25 и 30%, посочват от компанията, която инвестира основно в бизнес имоти, както и в мултифункционални проекти в цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 20.08.22 г.
fallback