fallback

Китайските банки отприщват кредитирането за купувачите на първи дом

Политиците в Китай са под натиск да облекчат ограниченията за кредитирането, след като икономическият растеж на страната се забави сериозно

18:04 | 05.03.12 г.

Китайските банки са започнали да предлагат преференциални лихви за купувачите на първи дом, според публикация в официалния China Securities Journal, цитирана от Ройтерс. Експерти определят това като сигнал, че Пекин отпуска хватката върху сектора на имотите след близо двугодишна политика на рестрикции.

Съобщението се появи, след като миналата седмица Китайската народна банка обяви, че четирите най-големи кредитни институции в страната ще отпускат повече заеми на квалифицирани строителни компании, за да засилят жилищното предлагане.

Според публикацията, която се позовава на неназовани източници от банковата индустрия, Bank of China и Huaxia Bank в момента предлагат 10% отстъпка за заеми за купувачи на първи дом, а при Agricultural Bank of China намалението е от 5%.

В същото време обаче изданието посочва, че все още няма признаци правителството да е готово да облекчи останалите ограничения в сектора на имотите, включително изискването за хора, които вече имат едно жилище да плащат в брой поне 30% от общата стойност при покупка на още жилища.

Междувременно президентът на Industrial and Commercial Bank of China Ltd. Ян Кайшън обяви миналата седмица, че размерът на новите кредити, отпуснати от четирите водещи банки в страната, е нараснал с около 20 млрд. юана (3,2 млрд. долара) през първите два месеца на 2012 г. на годишна база, предаде Bloomberg.

Политиците в Китай са под натиск да облекчат ограниченията за кредитиране, след като икономическият растеж на страната се забави сериозно на фона на дълговата криза в Европа, която намали търсенето на китайския износ, и на фона на спада на продажбите на жилища.

Властите вече обещаха да засилят подкрепата за кредитиране за по-малките фирми, както и за поредица от подкрепени от правителството проекти и изграждане на достъпни жилища през тази година.

Размерът на новите кредити в Китай достигна върхови нива през 2009 г., след като политиците позволиха настъпването на кредитен бум в опит да се преборят с последиците от глобалната финансова криза. Това даде повод за опасения, че качеството на активите може да се влоши.

Доказателствата не закъсняха - през четвъртото тримесечие на миналата година китайските банки за първи път от края на 2008 г. отчетоха увеличение на размера на лошите кредити, които достигнаха 427,9 млрд. юана към 31 декември.

В същото време се засилва конкуренцията между банките за депозити, докато обемът на спеставянията продължава да изостава от темпото на нарастване на инфлацията. През миналия месец хората са изтеглили близо 800 млрд. юана от спестовните си сметки, или около 1% от общия обем на спеставянията в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
fallback