fallback

Милионерите от Хонконг не бързат с инвестициите в имоти

Богатите жители на специалния административен район на Китай предпочитат да инвестират в активи, деноминирани в юани

12:13 | 02.03.12 г.

Хонконгският елит все още не бърза да увеличава инвестициите си в имоти през тази година, показват резултатите от потребителско изследване на Citibank, цитирани от онлайн изданието Global Property Guide.

Проучването показва, че 40% от богатите жители на специалния административен район на Китай, притежаващи ликвидни активи за поне 1 млн. долара, предпочитат инвестиции във валутно-обвързани депозити поради сравнително силните позиции на юана.

Докладът, изготвен на базата на анкета сред 4 066 души на възраст между 21 и 79 г. между ноември 2011 г. и януари 2012 г., разкрива също, че 73% от запитаните са вложили парите си в активи, деноминирани в юани. Останалите 27% са решили да инвестират в акции през последните две години.

Около 71% от анкетираните предупреждават срещу инвестиции на пазара на имоти през тази година. Според Кристин Лам, заместник управител за Китай и ръководител на отдела за банкиране на дребно на Citibank Global Consumer Group, богатите жители на Хонконг са много консервативни и едва 12% от тях са купили имоти през 2011 г. До голяма степен това се дължи на ограниченията, въведени от китайското правителство с цел охлаждане на имотния пазар.

Някои градове се опитаха да премахнат рестрикциите за покупка, но бяха порицани от централното правителство и принудени да ги възстановят.

Шанхай обаче неотдавна позволи на собствениците на разрешителни за жилища от поне 3 години да придобиват второ жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 01.09.22 г.
fallback