fallback

Цените на жилищата в Китай през февруари с най-голям спад от 19 месеца

Във все повече от водещите китайски градове се регистрира спад на цените на жилищата

11:53 | 01.03.12 г.

Цените на жилищата в Китай са отбелязали най-големия си спад от 19 месеца насам през февруари, показват данни на собственика на най-големия сайт за имоти в страната SouFun Holdings Ltd., цитирани от Bloomberg.

Според изчисленията на компанията цените на жилищата през февруари са се понижили с 0,3% спрямо януари. Регистрирано е намаление в 72 от 100-те града, които компанията наблюдава, което е с 12 повече в сравнение с януари.

В същото време премиерът Уън Дзябао остава твърд в намерението си да задържи рестрикциите в сектора на недвижимите имоти, целящи да понижат цените на жилищата до разумни цени.

"Цените на жилищата ще продължат да падат през идните месеци, тъй като е съвсем ясно, че централното правителството няма да отхлаби мерките за затягане в близко бъдеще", смята Джао Джъни, базиран в Шанхай анализатор от Yuanta Securities Co.

Някои местни правителства направиха опити да облекчат рестрикциите за сектора на имотите, но без кой знае какъв успех.

На 13 февруари източният град Уху се отказа от решението си да отхлаби ограниченията. Преди това властите там планираха да премахнат данъка върху прехвърлянето на собствеността върху имотите и да субсидират някои покупки.

Според анализаторите от Citigroup пазарът на имоти в Китай през тази година ще продължи да изпитва трудности, но няма да има срив, тъй като водещите градове успешно устояват на предизвикателствата.

China Business News например съобщи, че има строители, които позволяват на купувачите на първо жилище да отложат плащането на първоначалната вноска в името на увеличението на продажбите. Други компании пък са намерили начин законно да намалят размера на първоначалната вноска до 10 на сто от стойността на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
fallback