fallback

Отчита се оживление в продажбите на стари жилища в САЩ през януари

Една четвърт от сделките се падат на инвеститори, което предполага, че пазарът започва да се "изчиства“ от непродадените имоти

15:06 | 23.02.12 г.

Продажбите на стари жилища в САЩ са нараснали през януари до най-високото им равнище от май 2010 г. заради засиленото търсене на проблемни имоти на ниски цени, предаде Bloomberg.

Сделките са се покачили с 4,3% до 4,57 млн. жилища на приравнена към годишна основа база. Данните за декември са ревизирани до 4,38 млн. жилища, съобщиха от Националната асоциация на търговците на недвижимите имоти в САЩ.

Делът на сделките с проблемни имоти от общия обем на покупко-продажбите е най-висок, уточняват от организацията.

На продажбите на "лоши" имоти, към които спадат имотите под възбрана и т. нар. "къси" продажби, при които кредиторът се съгласява на сделка при цена, по-ниска от оставащите вноски по ипотеката, се падат 35% от всички сделки през януари в сравнение с 32% месец по-рано.

23% от покупките през миналия месец са направени от инвеститори, а на сделките в брой се падат 31% - почти без промяна в сравнение с година по-рано.

През януари броят на старите жилища на американския пазар е намалял до 2,31 млн. единици, което е рекордно ниско равнище от март 2005 г. При сегашното темпо на продажбите, за пласирането на тези жилища ще са нужни 6,1 месеца - най-краткия период от април 2006 г.

Средната цена на жилищата "втора ръка" се е понижила с 2% до 154 700 долара от 157 900 долара през януари 2011 г. За цялата минала година средната цена е паднала до 166 100 долара - най-ниското равнище от 2002 г., в сравнение със 172 900 долара за 2010 г.

В същото време продажбите на съществуващи еднофамилни жилища са нараснали с 3,8% до 4,05 млн. броя на приравнена към годишна основа база. Покупките на многофамилни имоти, включително апартаменти и градски къщи, са се повишили с 8,3% до 520 хил. единици.

Общо 33% от членовете на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ съобщават за отменени предварителни договори през януари, като делът им остава непроменен спрямо декември.

Данните показват още, че една от четири сделки е извършена от инвеститор, което предполага, че пазарът ще се "изчисти“ от непродадените имоти и би могло да се очаква стабилизиране и на цените.

Въпреки че рискът от още възбрани би могъл да забави напредъка на жилищния пазар в САЩ, секторът може да получи тласък от евентуално повишение на заетостта и рекордно ниските лихви по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
fallback