fallback

Енергийните разходи водещ критерий за ефективност за инвеститорите в имоти

Липсата на ясни критерии за оценка на енергийната ефективност е все още основна пречка за инвеститорите

15:57 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските инвеститори в имоти обръщат все по-голямо внимание на устойчивото развитие в сектора, а като най-значим аспект от него се посочват енергийните разходи на сградата, сочи ново проучване

По данни на германската компания за имоти Union Investment екологичният ефект от изграждането, инвестициите и управлението на бизнес сградите става все по-важен за инвеститорите. Въпреки това едва един от всеки пет от тях смята, че все още не съществуват ясни критерии за оценка на енергийно-ефективни сгради.

Когато оценяват енергийната ефективност на сградите, инвеститорите явно все още трябва да се примиряват с липсата на точни данни, се казва в доклада.

Въпреки че в Европа има все повече метрики за оценка на устойчивостта, едва 20% от професионалистите смятат, че съществуват ясни критерии в съответните държави. За сравнение според миналогодишното проучване на такова мнение са били 25% от анкетираните.

Докладът показва и значителна промяна в класацията за най-важните метрики, използвани от инвеститорите при оценка на енергийната ефективност на техните имоти.

Изчисленията, свързани с общия ефект върху околната среда на портфейлите от имоти, са поставени на второ място след основния фактор – енергийното потребление на сградата. Общо 83% от анкетираните са отговорили, че енергийните разходи са „от изключително значение“.

Необходимостта от активно управление и оптимизация на ефекта върху околната среда са станали особено значими, най-вече сред германските инвеститори от миналата година досега.

Тези аспекти са на сравнително по-заден план за британските и френските инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 05.09.22 г.
fallback