fallback

Имотните проблеми в Китай удариха и по браковете

Млади двойки отлагат встъпването в брак заради невъзможност да притежават собствено жилище

13:33 | 21.02.12 г. 1

Изглежда, че жилищният балон в Китай "спуква" и плановете на младите двойки да сключат брак, пише специализираното издание Global Property Guide.

Според изследване, проведено от китайски ежедневник, близо 10 000 души са се отказали от плановете си да сключат брак, тъй като все още не могат да си позволят да имат собствено жилище.

Да притежаваш дом преди да минеш под венчилото е традиция в Китай и въпреки че цените падат, един обикновен работник, печелещ 4 500 юана (715 долара) месечно, не може да си позволи вноски по ипотеката за апартамент в Пекин, възлизащи на не по-малко от 7 хил. юана (1 100 долара) месечно.

Купувачите на първо жилище трябва да направят първоначална вноска в размер на до 30% за жилище ново строителство. За отпускането на кредит за покупка на старо жилище размерът на вноската е 60%.

По данни на Националното статистическо бюро, през януари цените на жилищата са паднали в 47 града в Китай.

Според базирания в Хонконг анализатор от Bank of America-Merrill Lynch Тин Лу властите може би ще предприемат стъпки за облекчаване на строгите ограничения през четвъртото тримесечие на тази година, тъй като те не биха желали да станат свидетели на драстични промени в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 29.08.22 г.
fallback