fallback

Сделките с имоти в Азиатско-тихоокеанския регион намалели в края на 2011 г.

През последните три месеца на годината транзакциите са се свили с близо една трета спрямо последното тримесечие на 2010 г.

14:21 | 22.02.12 г.

Обемът на сделките с недвижими имоти в Азиатско-тихоокеанския регион в стойностно изражение е намалял с 32% на годишна база до 85,3 млрд. долара към 31 декември 2011 г., а на тримесечна база понижението е с 18%.

Това показват данни на Асоциацията за недвижими имоти в азиатско-тихоокеанския регион (APREA) и Real Capital Analytics (RCA), цитиран от изданието Property Magazine.

Според главния изпълнителен директор на APREA роля за спада има кризата в еврозоната, като той посочва, че силното представяне на Сингапур компенсира част от пониженията в други държави.

"Низходящата тенденция е видима във всички сегменти на бранша. Сделките при хотелите са паднали с 23%, при бизнес имотите - с 20%, при земята - със 17%, а при апартаментите - с 8%. Без да се отчитат сделките със земи най-голям е обемът на продажбите в Япония - 22% от всички сделки през четвъртото тримесечие, следвана от Австралия със 17% и Сингапур с 16%", пише в доклада на организациите.

В сравнение с третото тримесечие ръст на сделките в стойностно изражение има в Сингапур и Южна Корея - съответно със 112% и 44%. Най-сериозните понижения са в Хонконг и Китай - съответно с 56% и 41%.

Глобалните трансгранични инвестиции в азиатско-тихоокеанския регион представляват едва 6% от регионалните придобивания за периода в сравнение с 16% през предходното тримесечие. Трансграничните регионални инвестиции също намаляват - до 12% от общия обем на придобиванията в региона в сравнение със 17% през третото тримесечие.

Освен това намалява и активността на частните лица както при продажбите, така и при предлагането. Разликата се компенсира отчасти от публичните компании за инвестиции в недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 23.02.12 г.
fallback