fallback

Строителите на Острова яхнаха вълната на луксозните жилища

Все повече офиси в Западен Лондон се преустройват в първокласни жилища, за да се догони нарастващото търсене

15:07 | 21.02.12 г.

Все повече офиси в западните райони на Лондон се преустройват на луксозни жилища, тъй като строителите искат да се възползват от силното търсене на първокласни жилищни имоти, пише британският ежедневник Telegraph.

През миналата година е разрешено преустройството на 186 хил. кв. м офиси в Западен Лондон в жилищни сгради в сравнение с около 19 хил. кв. м през 2010 г. и около 300 хил. кв. м за последните десет години, показват данни на агенцията за недвижими имоти H2SO.

Освен това в района има и няколко офис сгради, които се предлагат за продажба на компании за жилищно сторителство.

Поради засиленото търсене от страна на чуждестранни купувачи цената на кв. м жилищна площ в елитния район е над 30 хил. паунда в сравнение с малко над 20 хил. паунда за офисите.

Според последния доклад за жилищния пазар в центъра на Лондон на водещата световна компания за инвестиции и консултации в сферата на недвижимите имоти Jones Lang LaSalle, цитиран от изданието Arab News, централните райони на британската столица стават все по-привлекателни за инвеститори от Близкия Изток.

През 2011 г. фирмата е продала на чуждестранни купувачи нови жилища в Лондон за около 2 млрд. долара, като на инвеститори от региона се падат 9% от тази сума в сравнение с 5% през 2010 г.

В момента купувачите от Близкия Изток са втората по големина група сред чужденцте на лондонския жилищен пазар. Най-многобройни са били купувачите от Азиатско-тихоокеанския регион, на които се дължат 15% от всички продажби.

Повечето инвеститори от Близкия Изток търсят основно големи семейни жилища с 3 и 4 спални, чиито цени варират между 3 и 24 млн. долара.

Въпреки продължаващата глобална финансова криза и опасенията около еврото, пазарът на жилища в центъра на британската столица продължи да се възстановява много силно през цялата 2011 г. За последните две години цените в ключовите локации на града са нараснали средно с 10%, докато в по-широкия център ръстът е 6,9%, благодарение на хроничния недостиг на имоти. Очаква се тази възходяща тенденция да продължи и през 2012 г.

Експертите от Jones Lang LaSalle са на мнение, че цените в центъра на Лондон биха могли да се повишат с 4% през тази година, с 5% през 2013 г. и с 8% през 2014 г. Наемите също се очаква да нараснат със 7% през следващите 12 месеца и с 8% през 2013 г., което ще осигури сериозна възвръщаемост на потенциалните инвеститори.

Търсенето се засилва основно заради липсата на нови имоти на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 01.09.22 г.
fallback