fallback

Жилищата в САЩ стават все по-достъпни

Въпреки исторически ниските лихви, пречка пред кандидат-купувачите остават рестрикциите при кредитирането

11:39 | 21.02.12 г.

Достъпността на жилищата в САЩ, измерена от индекса на Националната асоциация на жилищните строители/Wells Fargo Housing Opportunity Index (HOI), е нараснала до рекордно ниво през последното тримесечие на 2011 г., предаде онлайн изданието World Property Channel.

В същото време обаче кандидат-купувачите продължават да са притиснати от ограниченията на по-затегнатите условия за отпускане на кредити и вялата икономика.

Според индекса 75,9% от всички нови и съществуващи жилища, продадени през четвъртото тримесечие на миналата година са били достъпни за семейства със средния за страната годишен доход от 64 200 долара, което е най-добър резултат в 20-годишната история на показателя.

"Въпреки че данните показват, че собствеността на жилище е достъпна за повече домакинства, прекалено рестриктивните условия за кредитиране, пред които са изправени купувачите и строителите, продължават да са сериозни пречки за много кандидат-купувачи, въпреки исторически ниските нива на лихвите", коментира Бари Рутенберг, председател на Националната асоциация на жилищните строители.

На върха на класацията за най-достъпни жилищни пазари е Янгстаун-Уорън-Бордман, щата Охайо, където през четвъртото тримесечие на 2011 г. 95,1% от всички продадени жилища са били достъпни за домакинства със средния за района годишен доход от 54 900 долара. Високи позиции в списъка заемат и Лейкланд-Уинтър Хейвън (Флорида), Модесто (Калифорния) и др.

Най-недостъпният пазар е Ню Йорк-Уайт Плейн-Уейн, Ню Йорк, където едва 29% от всички жилища, продадени за периода, са били достъпни за домакинства със средния за района доход от 67 400 долара. Други райони в дъното на списъка са Хонолулу (Хаваи), Сан Франциско-Сан Матео-Редуд Сити (Калифорния), Санта Ана-Анахайм-Ървин (Калифорния) и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 26.08.22 г.
fallback