fallback

Чуждестранният интерес движи пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

ЦИЕ представлява 8% от инвестираните в Европа близо 18 млрд. евро за последните два месеца

12:07 | 17.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: ТРЦ «Галерея»

Придобиването на най-големия мол в Санкт Петербург от страна на Morgan Stanley за 800 млн. евро е показателно за интереса на инвеститорите към първокласни недвижими имоти в Централна и Източна Европа, пише PropertyEU.

По данни на FT това бе най-голямата сделка, сключвана с бизнес имоти някога на руския пазар.

Инвестицията на Morgan Stanley в търговския център с площ от 191 хил. кв. м повиши общия обем от сделки, сключени през декември 2011 и януари 2012 г. в Русия и ЦИЕ, до 1,5 млрд. евро.

Резултатите от специално проучване на изданието сочат, че обемите на другите пазари са все още сравнително ниски, с изключение на две транзакции за над 100 млн. евро всяка, сключени в Унгария и Полша.

Американският инвестиционен фонд Heitman, който през 2008 г. придоби столичния мол City Center Sofia, купи офис проекти в Унгария. Продавач бе строително-инвестиционната компания Trigranit и базираният във Великобритания инвеститор Aviva. Друг офис проект в Полша пък бе придобит от катарски държавен фонд за 130 млн. евро.

Според доклад на CBRE, публикуван наскоро, 2011 г. постави исторически рекорд в обема от сделки с имоти в Русия. Миналата година руският пазар нарасна с 200% в сравнение с 2010 г. с инвестиции от 4,55 млрд. евро. Делът на чуждестранните инвеститори също се е повишил значително в сравнение с предходните години.

Ръстът обаче не бе ограничен само до Русия. Отделно проучване на компанията показа, че инвестиционният обем в региона на ЦИЕ за 2011 г. е на стойност над 11 млрд. евро, което бе двойно повече в сравнение с предходната година. Като основната причина за това се посочваше нарасналата активност от страна на чуждестранни купувачи, които разширяват своя инвестиционен спектър в търсене на качествени активи.

Русия и ЦИЕ представляваха общо 8% от капитала, инвестиран в Европа през последните два месеца, сочи анализът на PropertyEU. За периода на континента са били инвестирани близо 18 млрд. евро в сектора. Изчисленията са базирани на сделки с единичен обем от над 20 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
fallback