fallback

Страховете за икономиката тежат на пазара на имоти в Хонконг

Активността при сделките е ниска в очакване на яснота за икономическите перспективи

17:01 | 16.02.12 г.

 

Януари бе спокоен месец за пазарите на имоти в Хонконг, където несигурните изгледи за световната икономика продължават да поддържат ниски нивата на сделките, според последния месечен доклад на компанията за недвижими имоти Knight Frank, цитиран от онлайн изданието Property Wire.

В същото време, докато пазарите на офиси и жилища бележат ниски нива на активност, секторът на наеми на търговски обекти продължава да бележи по-добри резултати на фона на конкуренцията за първокласни площи между международните марки, които навлизат или разширяват дейностите си в Хонконг.

През януари 2012 г. броят на продажбите на жилища в специалния административен район на Китай е намалял още повече - с 18,4% на месечна база до 3507 бр. Това е най-ниското равнище от ноември 2008 г. Продажбите на луксозни жилища, оценявани на над 10 млн. хонконгски долара, са се свили със 17,4% до 385 бр.

Все повече собственици пускат апартаментите си на пазара на наеми, но усвояването е слабо поради традиционно неактивния сезон. В резултат на това наемите на луксозни апартаменти са се понижили с 1,3% през януари на месечна база.

При офисите заради възможността за съкращения в няколко финансови институции в Хонконг, където несигурността на световната икономика вече започва да се отразява, през миналия месец е имало само няколко сделки. Средно понижението на наемите в този сегмент е с 1%.

Експерти прогнозират, че първокласните офиси в централния бизнес район ще претърпят корекция с 10-15% през първата половина на годината, докато в районите, които не са ключови, стойностите  им ще останат стабилни, тъй като собствениците се радват на ниски нива на неусвоените площи и силно търсене.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
fallback