fallback

Британците се готвят да строят отново

Строителните фирми на Острова са обнадеждени от най-новата стимулираща правителствена програма

12:09 | 15.02.12 г.

Макар и да звучи като лозунг от 30-те години на миналия век, кампанията на британското правителство "Да строим отново" стартира в края на миналата година на фона на нарастващата безработица в страната, стагнацията в икономиката и рекордно ниското ново строителство от повече от половин век насам, пише Financial Times.

За строителите плановете на държавата да засили строителните дейности, като освободи кредитен ресурс и земя, идват тъкмо навреме, след като индустрията оцеля през пет тежки години, в които земята силно поевтиня, а продажбите на жилища намаляха наполовина.

В момента на строителството се гледа като на жизненоважен фактор за икономическото възстановяване, а фирмите, строящи жилища, със сигурност ще спечелят от това. От март тази година държавата стартира схема, която ще помага на хората, закупуващи новопостроени жилища, да теглят кредити за до 95% от стойността на имота.

Финалните детайли на плана все още се обсъждат, но програмата ще работи, като предоставя гаранции на кредиторите, поделяни между строителните фирми и държавата. Това ще предпази и банките от загуби при евентуална неплатежоспособност на клиентите им.

Схемата предвижда създаване на фонд на стойност 400 млн. паунда, който ще помогне на фирми, замразили проекти поради липса на достатъчно купувачи или работен капитал, да ги възобновят.

Ще се въведат и облекчения за обитателите на общински жилища, които искат да ги придобият. Това би трябвало да доведе до засилване на сделките с право на закупуване, макар че има опасения от още по-драстично свиване на броя на домовете за социално слаби.

Редица банки, включително HSBC, Lloyds и Barclays, вече изразиха принципно съгласие да подкрепят схемата. Повече от 25 строителни компании също са дали подкрепата си, като сред тях са Barratt, Persimmon и Taylor Wimpey.

Според анализатора Чарли Кембъл от Liberum Capital новата инициатива би трябвало да увеличи печалбите на строителните фирми. "Мярката е добра за индустрията, защото ще стимулира пренасочването от жилища втора ръка към новото строителство и ще засили изграждането на жилища с всички ползи за пазара на труда и икономиката, които то носи", твърди експертът.

По думите му, ако има увеличение на цените на жилищата, то ще е минимално.

Главният изпълнителен директор на Taylor Wimpey Питър Редфърн прогнозира, че жилищното строителство може да отбележи ръст от 15% след въвеждането на програмата през второто тримесечие на настоящата година.

Без съмнение строителните фирми се насочват към по-ефективни дейности в сравнение с периода отпреди пет години. 60% от разходите за строителство са за земя, инфраструктура и социални осигуровки, като балансът е разделен поравно между материали и труд.

Разходите обаче намаляват. Затегнатият пазар на труда и оскъдният брой нови проекти доведоха до свиване на заплатите на работниците с една трета, а годините на забавен икономически ръст родиха иновации, които спестяват разходи.

Най-много обаче печелят строителите от по-евтината земя, чиито цени паднаха рязко от началото на рецесията. Обстановката в сектора обаче остава тежка заради затегнатото кредитиране. Фирмите се насочват към по-богатата югоизточна част на страната и се преориентират от апартаменти към по-луксозни семейни къщи в търсене на купувачи, които вече имат някакви спестявания.

Не всички обаче са на мнение, че програмата ще проработи. Ед Болс от опозиционната Лейбъристка партия омаловажи проекта като "незначителен".

Все пак Кембъл е оптимист. "При всички положения, ако се строи къща, се създава работа за заводите за тухли, за работниците, строителните фирми функционират добре, а икономиката се стимулира", твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
fallback