fallback

Ограниченията на китайския жилищен пазар ще продължат и през 2012 г.

Правителството в Пекин публикува плановете си за сектора на имотите

09:27 | 15.02.12 г.

Шеметният ръст на китайския пазар на недвижими имоти показва признаци на забавяне, пише онлайн изданието Beijing Review. Това обаче на успокоява особено политиците в страната.

В края на миналия месец премиерът Уън Дзябао още веднъж заяви, че позицията на правителството по отношение на мерките за ограничаване на спекулата с имоти и постигане на "разумна" корекция на цените на жилищата остава твърда.

Думите на Уън се потвърждават и от публикуваните планове на правителството за сектора на недвижимите имоти през тази година. В текстовете е предвидето мерките за “затягане” да останат в сила.

Контролът работи

Бързият ръст на цените на жилищата в Китай предизвика вълна от недоволство сред обществото. През април 2010 г. правителството въведе редица мерки за контрол в бранша, включително стъпки за ограничаване на спекулата, затягане на ипотечното кредитиране и засилено строителство на достъпни жилища.

Най-накрая тази политика дава резултат. Според доклад на централната банка в Пекин  през 2011 г. ръстът при ипотечното кредитиране е намалял. В същото време делът на кредитите за изграждане на достъпни жилища нараства. На този тип заеми се падат 50,1% от общите кредити за недвижими имоти, или с 31,7 процентни пункта повече в сравнение с началото на 2011 г.

През януари 2012 г. средната цена на жилищата в 100-те водещи китайски града е била с 0,2% по-ниска спрямо декември, което е понижение за пети пореден месец.

От мерките за затягане на бранша пострадаха редица строителни фирми, като някои от тях бяха принудени да преустановят дейностите си. Според документ на Общинската комисия за жилищно и градско строителство в Пекин през 2011 г. общо 473 строителни фирми не са подновили разрешителните си, което означава, че всички те са изчезнали от пазара на недвижими имоти.

В момента броят на строителните компании в Пекин с валидни разрешителни е около 3 000. По данни на Общинското бюро за земи и ресурси в столицата през последните години за строеж са били предоставяни по по-малко от 200 парцела годишно, като броят им се очаква да намалява в бъдеще.

През следващите пет години е възможно на пазара да останат едва 1 000 компании с достъп до земя, което означава, че останалите 2 000 няма да имат парцели, върху които да строят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
fallback