fallback

Експерти отчитат висока активност на ипотечния пазар от началото на годината

Месец януари е бил най-силният от три години насам, посочват от КредитЦентър

15:33 | 14.02.12 г. 1

Засилване на активността на пазара на ипотечни кредити през януари отчитат експерти.

„Обикновено през януари хората не са много активни в сключването на сделки за покупка на имот с кредит. Този януари обаче е най-активният за последните 3 години”, посочва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Експертите отбелязват ръст в търсенето на имоти и по-добри условия по ипотечните кредити, което води до стабилизиране на пазара.

Основен фактор за раздвижването на пазара на имоти според експертите е кризата в Европа, която принуждава една група купувачи да инвестират в недвижими имоти, в търсене на сигурна инвестиция за спестяванията им. Това е основната причина през януари да се увеличат покупките със собствени средства и търсенето на по-малки по размер ипотечни кредити, поясниха от КредитЦентър.

Тази тенденция се е отразила на средния размер на ипотеките, сключени през първия месец на годината. За едно жилище средният размер на заема е бил 33 228 евро, посочват консултантите. Освен това осезаемо са се увеличили изтеглените заеми в лева. Делът им е бил 14% от всички кредити.

През първия месец на годината се е запазила тенденцията най-активни на пазара да са купувачите между 26 и 35 години. Значително по-активни на пазара са били и най-младите потребители на ипотечни кредити на възраст 18-25 години. Делът им се е увеличил до 9,5% от всички потребители на заеми.

Най-предпочитаният процент на финансиране отново е бил този между 70% и 80% от стойността на сделката. Предпочитаният срок за погасяване остава от 16 до 20 години. Запазва се и основната цел на изтеглените заеми – покупка на жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
fallback