fallback

Фасилити мениджърите поддържат предимно административни сгради

Около една трета от фирмите за управление на имоти в България се грижат за до 50 хил. кв. м разгъната площ

15:19 | 13.02.12 г.

Административните сгради преобладават в портфолиото на компаниите за фасилити мениджмънт в България. Това показват резултатите от проучване сред 51 фирми от бранша, публикувано на сайта publics.bg.

Над 70 на сто от анкетираните заявяват, че управляват и поддържат административни сгради. С управлението и поддръжката на жилищни сгради се занимават 53 на сто от фирмите. Близо 30% от запитаните са казали, че управляват бизнес паркове, а по 18% от фирмите, участвали в допитването, работят с индустриални и с логистични имоти. 

Преобладаващата част от запитаните управляват и поддържат от 2 до 10 сгради. В тази група влизат 41% от фасилити компаниите. Почти 30 на сто от тях се грижат за от 11 до 25 сгради, а 12% - от 26 до 50 сгради. С управлението и поддръжката на повече от 50 сгради са се заели 18% от фирмите, които се занимават с фасилити мениджмънта.

Над една трета от участниците в проучването поддържат до 50 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Близо четвърт от анкетираните се грижат за имоти с размер от 50 хил. до 100 хил. кв. м, а 29 на сто поддържат от 100 хил. до 250 хил. кв. м. площ.

Само 12% от фирмите се занимават с управлението и поддръжката на над 250 хил. кв. м разгърната застроена площ.

Най-често предлаганите услуги в сферата на управлението и поддръжката на имоти са техническата поддръжка, почистването, отстраняването на повреди, поддръжката на външни площи, снегопочистването и охраната. Със собствен персонал фирмите осъществяват най-вече техническото обслужване и почистването, а охраната и пожарната безопасност най-често дават за изпълнение на външни сътрудници.

Най-сериозен проблем на компаниите от сектора на фасилити мениджмънта е събирането на вземанията от техните клиенти. С подобен казус са се сблъскали 65% от анкетираните. Повече от една трета от фирмите посочват, че имат проблем с набирането на квалифициран персонал. Само 12% от тях са имали трудности при оформянето на договори за предоставяните услуги.

Компаниите подобряват квалификацията на служителите си основно чрез вътрешнофирмени или външни обучения, семинари и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 28.08.22 г.
fallback