fallback

Кой живее нашироко в щатите?

Американски милионери си строят огромни имения, въпреки че проектирането и изграждането отнемат години

16:05 | 13.02.12 г. 1

Четири години след като настъпи жилищната криза в САЩ и малкото останали строителни проекти са на маломерни имоти, пише Wall Street Journal. Според Бюрото за преброяване на населението средният размер на новите еднофамилни жилища през 2007 г. е бил 230 кв. м, докато през 2010 г. е намалял до 222 кв. м.

Има обаче и изключения. Малка група мегабогаташи си строят имения с размер 10 пъти над средния за страната. Мениджърът на хедж фондове Клиф Аснес си гради къща в колониален стил в Гринуич, Кънектикът, с площ от близо 2 500 кв. м, вътрешен басейн и тенис корт.

Наблизо кипи работа и по имението от 3 000 кв. м. на Лий Уайнстайн, основател на концерна Xand, в която ще има 15 бани, огромен президентски апартамент и мазе с кино, изба, бар, салон за танци и сауна. На двайсет мили пък Мелиса и Дъг Бърнстайн, чиято компания Melissa & Doug произвежда образователни играчки за деца, строя имение от над 2 700 кв. м. със самостоятелна сладоледена къща. Миналата година данъчните оценители определиха стойността на имота на 19,8 млн. долара.

В Силициевата долина съоснователят на компания за застраховане на мобилни телефони Джим Елис и съпругата му Джена си строят едноетажна къща с площ от 2 300 кв. м. Според плановете постройката ще е дълга над 40 м и ще разполага с много гаражи, включително шоурум, както и стая в къщата със стъклена стена и гледка към колекцията от автомобили.

В Инклайн, Невада, софтуерният магнат Лари Елисън строи къща с площ от 1 600 кв. м, която ще си съперничи със съседското имение от над 4 500 кв. м., притежание на собственика на фирма за управление на инвестиции Джин Прети. Неговото владение е на брега на езеро и разполага с баскетболно игрище, закрит тенис корт с място за зрители и други екстри.

В шикозния квартал Брентууд на Лос Анджелис пък до бъдещата къща с площ от 1 700 кв. м на Том Брейди и супер модела Жизел Бюндхен ще се стига по мост над езеро, което я отделя от главния път.

Според строителите на подобни луксозни имоти търсенето в сегмента често се определя от емоциите и желанията. "Човек няма нужда от толкова много пространство", смята бизнесмен от Далас, който неотдавна е завършил строителството на къща с площ от 2 600 кв. м за семейството си. По думите му той и жена му първоначално искали да си построят дом с площ от около 1 200 кв. м, но плановете им непрестанно се разраствали.

Един от най-големите недостатъци на големите къщи обаче е, че привличат нежелано внимание. Понякога съседите недоволстват срещу сгради на улицата им с размерите на Белия дом. Така например в Мериленд бяха приети правила, ограничаващи размера на домовете в населените места.

Друга трудност е изключително сложният процес на строителство. Изграждането на подобен имот може да отнеме няколко години, а проектирането и строителните дейности могат да продължат цели пет, че и повече години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 27.08.22 г.
fallback