fallback

Allianz планира да засили кредитирането на имоти в Европа

Компанията възнамерява кредитите да достигнат до 7% от инвестиционния й портфейл, който в момента е 460 млрд. евро

14:10 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Застрахователният гигант Allianz планира да удвои обема от кредитите, отпуснати към пазара на имоти през следващите години, което би превърнало компанията в един от най-големите конкуренти на банките що се отнася до кредитирането на недвижими имоти в Европа.

Компанията в момента няма конкретна цел по отношение на обема от кредити, обезпечени с имоти, които смята да достигне, но плановете предвиждат постепенно изграждане на бизнеса през следващите три до пет години. Това казва Никил Сринивасан, старши директор Инвестиции в компанията, цитиран от германското издание Boersen-Zeitung.

„Дотогава кредитите, обезпечени с активи може да достигнат дял от 5 до 7% от нашето портфолио, казва той, като добавя, че това би означавало удвояване на експозицията в сравнение с настоящите нива.

По данни на Ройтерс инвестиционното портфолио на Allianz в момента е на стойност от около 460 млрд. евро.

Нива на доходност от между 5 и 7%, постижими от този тип кредитиране, го правят особено привлекателно, обяснява Сринивасан, като добавя, че компанията е структурирала своя кредитен отдел като „бюро за заеми“.

До момента застрахователната компания е отпускала кредити, обезпечени главно с бизнес имоти във Франция и Германия за сделки като продажбата на офис кулите на Deutsche Bank във Франкфурт. Въпреки това сегментът на жилищните ипотеки също представлява интересна ниша, коментира той.

Германските застрахователни компании отдавна се готвят за мащабен десант в сегмента на кредитиране на бизнес имоти в Европа, укрепвайки своите позиции с постепенното оттегляне на банките, чиито капацитет за финансиране на големи, дългосрочни проекти значително отслабна.

Allianz планира и кредитиране на някои ключови инфраструктурни проекти, както и инвестиции на собствен капитал в други, като изграждането на норвежкия газопровод Gassled. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
fallback