fallback

Очакват засилване на сливанията и придобиванията на пазара на имоти в Китай

Затегнатото кредитиране за строителите ще доведе до размествания на пазара, смятат експерти

09:45 | 11.02.12 г.

Сливанията и придобиванията на китайския пазар на имоти ще се засилят през тази година, като местните играчи ще продължат да имат доминиращи позиции, прогнозират експерти от бранша, цитирани от онлайн изданието China Daily.

Паричният поток на строителните фирми ще е още по-ограничен на фона на затегнатите условия за кредитиране, допълват специалистите.

Директорът на местния отдел за инвестиции на консултантската фирма Cushman & Wakefield Inc. Йе Чъню смята, че 2012 г. ще е годината на сливания и придобивания сред строителните компании именно поради силното затягане на паричните потоци.

"Въпреки че местните играчи ще продължат да доминират инвестиционния пазар и през тази година, очакваме повече сделки с участието на международни инвеститори", допълва експертът.

Доминиращи на пазара по отношение на източниците на капитал са били китайските институционални инвеститори - делът им е 83% в сравнение със 60% през 2010 г.

Въпреки че от октомври насам има отлив на капитал, президентът и главен изпълнителен директор на CB Richard Ellis Asia Крис Брук е на мнение, че международните инвеститори ще запазят силния си интерес към китайския пазар на имоти.

"Някои международни фондове действително продадоха проектите си в Китай, но основната причина за това беше изтичането на инвестиционния им период, а не песимизъм относно сектора на недвижимите имоти в страната", посочва Брук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
fallback