fallback

Сам Зел: Държавата пречи на пазара на имоти в САЩ да се възстанови

Секторът е трябвало да бъде оставен сам да се прочисти, смята инвеститорът

11:46 | 11.02.12 г. 3

Държавната интервенция пречи на възстановяването на пазара на недвижими имоти в САЩ, особено на сегмента на бизнес имотите, смята инвеститорът Сам Зел.

„Вместо да позволим на бизнеса сам да се справи с проблемните елементи, ние сами спираме пазара да се самопрочисти“, коментира Зел в интервю за CNBC.

“Ако бяхме позволили на пазара да се прочисти и не се опитвахме да спрем реалността, сега щяхме да имаме „излекуван“ жилищен сектор“, допълни Зел.

Откакто финансовата криза се развихри през 2008 г., американските власти и президентът Барак Обама предприеха масиран отговор на колапса на жилищния пазар.

В последните седмици администрацията на Обама подготви нова програма, която цели да подпомогне около 4 млн. затруднени собственици на жилища да рефинансират ипотеките си при достъпни условия. Експертите са изчислили, че това ще спести по около 3 хил. долара годишно на домакинство.

Сам Зел обаче разграничи държавните програми за сектора на имотите от спасителните акции за финансовия сектор. По думите му спасяването на банките е било необходимо за запазването на националната икономика.

„Ако банковата ни система беше спряла да работи, бедствието щеше да е неизбежно“, каза Зел.

Той освен това препоръчва банките да търсят правата си що се отнася до длъжниците, които не си покриват заемите.

Сам Зел каза още, че едва ли ще направи някакви големи инвестиции в жилищния сектор скоро. Той прогнозира, че секторът на бизнес имотите ще се възстановява от кризата още няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
fallback