fallback

Заработи обществен регистър срещу измамите с имоти

В него могат да се вписват отменени пълномощни, сключени предварителни договори и възбрани, наложени от съдебни изпълнители

19:12 | 07.02.12 г. 9

Собствениците на имоти вече могат да възбранят продажбата им чрез вписване в обществен регистър по административен адрес. Това съобщи учредителят и председател на Българската асоциация на ощетените собственици на имоти Ангел Ангелов на практическия семинар „Имотите 2012: Нещата, за които не се говори”.

В Имоти Гард могат да се вписват още отменените пълномощни, сключените предварителни договори за покупко-продажба и възбраните, наложени от съдебни изпълнители с цел да се избегнат измамите с имоти.

Предстои да се създаде функционалност в онлайн инструмента за налагането на възбрана върху отдаването под наем или аренда на земеделски земи, каза още Ангелов. Вписването на имотите в регистъра може да стане по електронен път, с кратко съобщение или на място в офиса на регистъра. Повечето вписвания в регистъра, осъществени от началото на годината, са от чужбина, каза още Ангел Ангелов. Той предположи, че това се дължи на необходимостта собствениците, които са далеч от недвижимостите си, да ги защитят и да получат известна доза сигурност.

Ангелов посочи, че адресът на имота или номерът на нивата (квартала в регулационния план) е единственото, което не се променя при поредицата от измамни действия. „С вписването на гражданската забрана за продажба ще попречите на всеки, включително и на съсобствениците, да се разпореждат с общите ви имоти без ваше знание”, коментира председателят на асоциацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback