fallback

Азия не е отговорът на ликвидните проблеми на пазара на имоти в Европа

Едва 3% от инвестициите в имоти на Стария континент през 2011 г. са направени от азиатски инвеститори, показват данни на консултантската компания DTZ

13:34 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки че представляват все по-голям дял от инвестициите в Европа азиатските инвеститори не могат да решат ликвидните проблеми на пазара на имоти в Европа, смятат специалисти.

По думите на Мено Маас, директор за Централна Европа, Близкия Изток и Африка в международната консултантска компания DTZ, инвеститорите от Азиатско-тихоокеанския регион са представлявали едва 3% от общия инвестиционен обем в сектора на имоти в Европа през 2011 г. Така сумата на капиталите на азиатските купувачи е възлизала на около 3,5 млрд. евро, казва той по време на проведената наскоро в Париж конференция на Urban Land Institute.

По данни на компанията общият обем на инвестициите на континента за миналата година е около 110 млрд. евро.

По-голямата част от инвеститорите от Азия продължават да се концентират върху пазара в Лондон и в по-малка степен Париж и Берлин. Повечето инвеститори имат тесен и строг фокус, коментира Маас. „Нямам големи очаквания, че ще направят нещо повече от малък принос към инвестициите в имоти“.

Въпреки това други специалисти смятат, че на пазара в момента протичат значителни промени. Например някои малайзийски инвестиционни фондове като Employees Provident Fund са се превърнали в добре познати имена на пазара в Лондон миналата година с инвестиции от 700 млн. евро в британската столица.

От RREEF – подразделението за имоти на Deutsche Bank – смятат, че азиатският капитал е все още в своята начална фаза от навлизане в Европа. Вероятно за в бъдеще ще видим да се насочва към нови пазари и по-рискови инвестиции.

Засега обаче той е ограничен главно до пазара в Лондон, което не е случайно, смятат специалисти. Британският пазар е по-прозрачен и се характеризира с голямо разнообразие на чуждестранни капитали.

Общо половината от офис предлагането в Лондон е в ръцете на чуждестранни инвеститори – ситуация без еквивалент на други пазари на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 26.08.22 г.
fallback