fallback

Преките инвестиции в бизнес имоти с 25% годишен ръст през 2011 г.

Въпреки доброто представяне на сектора преките инвестиции в бизнес имоти в глобален план са почти наполовина по-малко спрямо пика от 2007 г.

11:06 | 06.02.12 г.

С 25% до 400 млрд. долара са се увеличили преките инвестиции в бизнес имоти по света през 2011 г. спрямо 2010 г., показват предварителните данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

В сравнение с пика от 2007 г. обаче преките инвестиции в бизнес имоти в глобален план са почти наполовина по-малко.

През четвъртото тримесечие на миналата година преките инвестиции в бизнес имоти са нараснали със само 3% спрямо третото тримесечие.

Растежът на преките инвестиции в бизнес имоти в глобален план обаче се дължи основно на годишното им повишение в Северна и Южна Америка от 60% до 155 млрд. долара. В Европа и Близкия Изток консултантите отчитат ръст на преките инвестиции в бизнес имоти от 16%, а в Азиатско-тихоокеанския регион е регистрирано забавяне до 84 млрд. долара.

Експертите очакват обемът на преките инвестиции в бизнес имоти в глобален план през настоящата година да остане близък до нивата от 2011 г. По-съществен ефект върху транзакциите обаче може да окаже дълговата криза в еврозоната, смятат консултантите.

Артър де Хааст от JLL прогнозира, че и през 2012 г. ще продължи тенденцията на намаляване на задлъжнялостта на търговските банки. „Това има своя положителен и отрицателен ефект върху пазара на недвижими имоти, но каквото и да правят банките качествените бизнес имоти в големите градове остават примамливи за дългосрочните инвеститори“, коментира де Хааст.

Той допълва, че секторът ще премине през още една тежка година, въпреки че доверието на инвеститорите в Америка бавно расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 07.09.22 г.
fallback