fallback

Фондовете за имоти могат да запълнят финансовия вакуум

Имотите не са рискова инвестиция, ако се сравнява тяхната средна доходност с тази на облигациите, посочва експерт

10:03 | 01.02.12 г.

Мениджърите на фондове за недвижими имоти може би ще се превърнат в следващата група на финансовите пазари, която ще запълни частичния вакуум, настъпил след като банките ограничиха кредитирането, смята главният изпълнителен директор на фонда Cordea Savills Джъстин О'Конър, цитиран от онлайн изданието Investment Europe.

Мениджърите на частен капитал, държавните агенции и дори хедж фондовете станаха кредитори на гладните за финансиране фирми и други организации, чийто достъп до средства е ограничен от 2008 г. насам.

Все по-силният регулаторен натиск върху банките за намаляване на риска и увеличаване на резервите, както и общата тенденция за избягване на рискови операции, създадоха вакуум на пазара. „Именно тук може да изиграят роля мениджърите на фондове за недвижими имоти“, коментира О'Конър.

"По-рано бизнесът с фондовете за имоти се състоеше основно в купуване и продаване на имоти. Сега става въпрос за различни продукти, които можеш да предложиш, както и за възможността да предоставиш на клиентите онова, което искат по отношение на съизмерена с риска възвращаемост", допълва той.

"Един институционален инвеститор може да желае да вложи пари в имот в Европа и да заяви, че няма претенции дали това да стане под формата на акции или на дълг, те просто искат определена възвръщаемост", заключава О'Конър.

Той допълва обаче, че много институционални инвеститори не предприемат действия, най-вече заради страховете си около макрорисковете в еврозоната.

"Мисля, че първокласните имоти няма да бъдат засегнати, а ако все пак това се случи, то ще е незначително, защото в момента цените им са много добри“, смята О'Конър.

Той отбелязва, че има силен недостиг на първокласни имоти, а от друга страна - голямо търсене.

„Ако погледнете цените на облигациите и средната доходност на имотите в дългосрочен план, не мисля, че имотите изглеждат особено рискови", заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback