fallback

Цените на жилищата във Великобритания без промяна през януари

Изключение е жилищният пазар в Лондон, където покачването на цените компенсира пониженията в другите части на страната

12:14 | 30.01.12 г.

Жилищният пазар във Великобритания започна годината мудно, а обичайното сезонно затишие беше влошено още повече от слабото потребителско доверие, пише Guardian.

И през януари цените на жилищата са останали без промяна, показват данни на Hometrack.

През първия месец на годината се запазва тенденцията за леко повишение на цените на жилищата в Лондон, което компенсира спадовете в останалите региони на страната.

Анализатори прогнозират тази тенденция да се задържи и през настоящата година заради Олимпийските игри. Луксозните имоти в британската столица пък продължават да привличат чуждестранни купувачи, които търсят убежище за парите си.

Заради мрачните икономически прогнози и кризата в еврозоната търсенето през втората половина на миналата година е паднало с 11%, а броят на потенциалните купувачи, отправили запитвания към агенции за недвижими имоти, е намалял с 23% между август миналата година и януари тази година. За същия период броят на жилищата за продажба е намалял със 7%, което е най-сериозният спад от 2009 г. насам.

Най-силно е намаляло търсенето на жилища в Южна Англия, с изключение на Лондон. В северните и централните части на страната един имот престоява на пазара приблизително три месеца, преди да бъде продаден. На юг този срок е 9,1 седмици, което е най-високото ниво от близо три години. В Лондон срокът е намалял до 6,5 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 19.08.22 г.
fallback