fallback

Очаква се 2012 г. да е най-тежката за сектора на имотите от началото на кризата

Инвестиционната активност и силно ограничените заради липсата на финансиране капитали са съсредоточени в големите градове и в определени сегменти на пазара

16:30 | 27.01.12 г.

Секторът на имотите предстои да премине през най-тежката година от началото на кризата, прогнозират от Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers.

По-голям дял от инвестиционната активност е съсредоточена в големите градове със статут на безопасна инвестиционна дестинация. Тази тенденция важи и за инвеститорите в имоти, които са допълнително затруднени от липсата на финансиране заради отдръпването на банките от имотния бранш.

Консултантите прогнозират забавяне на възстановяването на заетостта в строителния сектор през 2012 г. от една страна заради утежнената демографска картина в някои държави, която намалява необходимостта от нови жилища, а от друга заради високите бюджетни дефицити, които ще накарат редица правителства да отложат реализацията на важни инфраструктурни проекти.

Експертите посочват, че най-добри за инвестиции през годината ще бъдат многофамилните жилищни сгради, големите и квартални търговски центрове с добра локация, индустриалните имоти и бизнес хотелите в големите градове, където е съсредоточена по-голямата част от бизнес активността.

Експертите посочват, че именно в големите градове се наблюдава по-добро възстановяване на пазарите на труда, а ръстът на заетостта е пряко свързан с растежа в сектора на имотите. Още повече, че запасите от апартаменти в много от мегаполисите не успяват да отговорят на търсенето.

Добра възможност за инвестиции предлага и „зеленото“ строителство. Купувачи и наематели все повече търсят „зелени“ решения, така че да редуцират разходите си по офиса или жилището.

Според експертите ще продължи тенденцията за насочване на капиталовите потоци към определени сегменти от сектора на имотите, които носят по-висока доходност на инвеститорите с налични средства. Някои от тях ще се насочат към проблемните активи, още повече, че много банки вероятно ще се решат да продават придобити обезпечения по „лоши“ кредити, за да изчистят балансите си.

Очаква се на пазара на имоти да излязат консервативни играчи, каквито са пенсионните фондове, тъй като финансовите и дълговите пазари вече им предлагат по-ниска доходност. Повечето от тях обаче също ще залагат на сигурно и ще се насочат към основните и по-безопасни пазари и сегменти.

Експертите също така прогнозират отлив на инвеститори от Европа и Азия и насочване на чужди капитали към големите градове в САЩ. Резултатите от проучване на PricewaterhouseCoopers показват, че миналата година само 1 от изследваните 51 големи градове не е успял да подобри инвестиционния си климат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
fallback