fallback

До какво води неплащането на сметки, данъци и такси за второ жилище в чужбина

Общините в Испания превантивно налагат възбрани върху имотите на задлъжнели собственици

18:04 | 27.01.12 г.

Собствениците на второ жилище в чужбина да не забравят да си плащат сметките, данъците и таксите, защото в противен случай могат да загубят имотите си, предупреждава онлайн изданието Property Wire.

Компанията Perez Legal Group обяви, че някои собственици не осъзнават, че дължат сметки за комунални услуги и местни данъци и такси. Така възниква риск изведнъж да им се наложи да плащат големи суми, които до момента са пренебрегвали.

Подобен пресен пример е двойка от Англия, която притежава апартамент в Марбея. Семейството преживява шок, когато разбира, че дължи на общината данъци и такси в размер на 11 000 евро. Те не били уредили да получават сметки и друга поща от Испания и не знаели за трупащите им се дългове.

"Може и някои да сметнат това за очевидно, но е много важно човек да поддържа в ред делата си. Ще се изненадате колко много хора и фирми постепенно престават да следят различни неща, като например сметки, данъци, такси и други документи", коментира говорителката на фирмата Ракел Перес.

"Ето защо е най-добре да сте добре информирани за всичко, а за да е възможно това, трябва да знаете основните си права и задължения. Когато притежавате имот в чужбина, не бива да забравяте, че той почти винаги е свързан с административни разходи", допълва тя.

Перес отбелязва, че в Испания имотите трябва да се регистрират, като таксите за комунални разходи и общинските такси за сметосъбирането се дължат годишно.

Тя обяснява, че общините обикновено налагат възбрана върху имота като средство да се свържат със собствениците. Така жилището не може да бъде продадено, отдадено под наем или използвано като гаранция за кредит, а за задлъжнелите собственици става трудно да се укрият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 11.09.22 г.
fallback