fallback

Очакват се 107 млрд. евро инвестиции в имоти в Европа през 2012 г.

Повишената несигурност и трудностите в банковия сектор потискат инвестиционната активност в сектора

12:57 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите в имоти в Европа се очаква да възлязат на 107 млрд. евро  през 2012 г., което е спад от 3% в сравнение с 2011 г., сочи нов доклад.

През изминалата година инвестициите са достигнали 110 млрд. евро в сравнение със 104 млрд. евро през 2010 г.

Специално през последното тримесечие инвестициите са се повишили със 17% в сравнение с третото до 31,4 млрд. евро, се казва в проучването на консултантската компания DTZ.

Резултатите са изненадващи на фона на опасенията относно икономическа рецесия, очаквана през 2012 г., смятат от компанията. Европейският инвестиционен обаче пазар продължава да показва значителна устойчивост и способност за възстановяване.

Въпреки това несигурността на глобалните финансови пазари започна да се отразява на инвестициите през последното тримесечие, когато можеха да се забележат признаци на забавяне и удължен период на затваряне на сделките.

В края на 2011 и началото на 2012 г. има все повече признаци, че редица банки решават да ограничат новото кредитиране. В момента те са фокусирани върху изчистване на балансите си и върху рефинансиране на съществуващите кредити.

Въпреки че има и някои нови кредитори, главно застрахователни компании и някои нишови кредитори, те няма да са достатъчни да компенсират понижения капацитет на банките.

С повишението на регулаторното бреме за банките очакваме ограничената кредитна наличност да поскъпне. Това може да има отрицателен ефект върху инвестиционната активност през 2012 г.

Ръстът на капиталовите стойности също се очаква да остане слаб. Доходността на много пазари започна да стагнира и има малко фактори за очакване на по-нататъшно свиване в краткосрочен план.

Предвид тези негативни очаквания от компанията прогнозират понижен обем от инвестиции на пазара в Европа.

В сектора обаче все още има инвеститори, които разполагат с капитал – предимно кешови инвеститори от страни извън рамките на Европа. Наред с това има и много фондове, основно опортюнистични, които имат определен период да използват своите капитали.

Предвид стремежа на банките да се отърват от прекомерната експозиция към сектора и от проблемните активи и след скорошните продажби на кредити, от компанията очакват още броят и разнообразието от активи, които излизат на пазара, да се повишат. Това може да потисне цените на някои второразрядни имоти, тъй като стойностите ще се адаптират, за да отразят промяната в риска на пазара, но това ще доведе и до стабилен обем от инвестиции в този сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
fallback