fallback

Сделките с луксозни имоти са се удвоили през 2011 г. на годишна база

Купувачите виждат сигурност в инвестицията в луксозен имот на фона на страха от дългова криза и опасенията за бъдещето на еврото

12:38 | 25.01.12 г. 1

Двойно повече сделки с луксозни имоти са били сключени през 2011 г. спрямо 2010 година. Това съобщи на пресконференция управителят на агенция „Юник естейтс“ Весела Илиева.

Раздвижването на пазара в луксозния сегмент е било предизвикано от страха от дълговата криза, въпросителните около бъдещето на еврото, както и спешната нужда от свежи пари от страна на много от продавачите. Допълнителен тласък на сделките са дали и очакванията за по-висока инфлация в Европа. На този фон купувачите виждат сигурност в инвестицията в луксозен имот.

Според данните на агенцията цените на едностайните луксозни жилища и къщите са се понижили с 5% през 2011 г. спрямо 2010. При многостайните луксозни жилища обаче намалението на цените достига до 10%. Наблюдава се тенденция за изравняване на цените на многостайните апартаменти и на къщите, обясни Илиева. Това е и причината все повече клиенти на агенцията да се ориентират към инвестиция в луксозна къща.

При наемите е отчетено леко повишение на цените. Интересна тенденция при тях е увеличаването на доходността от отдаването под наем на едностайни луксозни жилища.

Илиева допълни, че клиентите с високи доходи и по-голямо богатство нямат проблем при необходимост от кредитиране. Затова за тях е по-изгодно да закупят луксозно жилище, отколкото да живеят под наем.

Илиева допълни, че цените, на които се сключват сделки, вече са достигнали дъното и се очаква да останат стабилни през 2012 г. За 2013 г. тя прогнозира, че цените ще тръгнат нагоре.

При офертните цени обаче пониженията ще продължат заради нереалистичните очаквания на някои от продавачите. Миналата година разликата между офертните цени и цените, на които се е сключвала сделка, е достигнала средно над 20 процента, докато през 2010 г. средната разлика е била 16 процента.

При наемите очакванията на собствениците на луксозни жилища са по-реалистични затова и разликата между офертната цена и цената, на която се е сключвала сделка е достигала средно 14%.

Весела Илиева очаква ръстът на инвестициите в луксозни имоти да продължи и през 2012 г.

Все повече купувачи на жилища търсят простор, чист въздух и зеленина, които не могат да намерят в София. По думите й луксът вече не се изразява в скъпо обзавеждане, а в увеличаването на обитаваните пространства.

Според данни на агенцията в момента България е в дъното на класацията по разполагаема полезна площ на жилището на член на семейството. С развитието на икономиката обаче и повишаването на доходите на клиентите в луксозния сегмент се очаква още по-силно търсене на големи жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 09.09.22 г.
fallback